Zupa z kurczaka i pieczarek z tymiankiem

Krem z kurczaka wzbogacony rozgrzewającymi smakami sherry, tymianku i sosu worcestershire to superszybkie danie, które można przyrządzić ze świeżych składników w niecałe pół godziny

 

4 porcje
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
1 czerwona cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łodygi selera naciowego, posiekane
250 g pieczarek, grubo posiekanych
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego (świeży do przybrania) 
1 łyżka wytrawnego sherry
1 łyżka sosu worcestershire
700 ml wywaru z kurczaka (z kostki)
4 łyżki śmietany
1 porcja • 161 kcal • 14 g białka • 9 g tłuszczów (w tym 2,5 g NKT) • 5 g węglowodanów
Możesz też użyć zamiast kurczaka – mięsa królika.

 

1. Usmażyć warzywa i mięso
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron przez 5 minut, żeby się przyrumieniło. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić do rondla cebulę, czosnek i seler naciowy. Smażyć 5 minut.

2. Dodać składniki smakowe
Wrzucić posiekane grzyby i tymianek. Wlać sherry i sos worcestershire. Doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć warzywa jeszcze 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

3. Przetrzeć zupę
Wlać zupę do miksera i dodać połowę wywaru. Utrzeć na gładko, przelać z powrotem do rondla i dodać resztę wywaru. Włożyć do rondla mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Dodać 2 łyżki cre`me frai^che i znów doprowadzić do wrzenia.

4. Podawać
Nalać zupę do miseczek. Nałożyć do każdej po łyżeczce śmietany, lekko zamieszać, a następnie posypać świeżym tymiankiem. Podawać z drobnymi grzankami z chleba.

 

Vote it up
168
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!