Zielone curry z kurczaka po tajsku

Aromatyczna tajska pasta curry sprawi, że ten kurczak z miniaturowymi bakłażanami i cukinią stanie się prawdziwie egzotycznym daniem

 

Aromatyczna tajska pasta curry sprawi, że ten kurczak z miniaturowymi bakłażanami i cukinią stanie się prawdziwie egzotycznym daniem, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jeśli podamy je z kremowym ryżem kokosowym, będzie jeszcze bardziej oryginalne.

Składniki na 4 porcje:
4 filety z piersi kurczaka (ok. 125 g każdy)
4 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
2–3 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w krążki
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 czerwona papryka, pokrojona w krążki
250 g miniaturowych bakłażanów, przekrojonych na połówki
500 ml wrzątku
200 g miniaturowych cukinii z odkrojonymi ogonkami
4 duże gałązki świeżej bazylii, grubo posiekane
4 duże gałązki świeżej kolendry, grubo posiekane
1 porcja • 292 kcal • 32 g białka • 13 g tłuszczów (w tym 2 g NKT) • 12 g węglowodanów

Przygotowanie:
1. Doprawić kurczaka
Włożyć filety z kurczaka do naczynia i dodać pastę curry. Starannie obtoczyć w niej mięso.
2. Obrumienić kurczaka
Rozgrzać na dość dużym ogniu 2 łyżki oliwy na dużej, dość głębokiej patelni (najlepiej z pokrywką). Wrzucić piersi i obsmażyć je po minucie z każdej strony. Wyjąć i odłożyć.
3. Obrumienić warzywa
W razie potrzeby wlać na patelnię resztę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i bakłażany. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Włożyć mięso z powrotem na patelnię i wymieszać z warzywami, dodać pastę curry, która została na dnie naczynia.
4. Udusić potrawę
Doprawić solą i pieprzem. Wlać wrzątek, doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia i zmniejszyć ogień, by potrawa lekko bulgotała. Przykryć szczelnie i dusić 10 minut.
5. Dodać cukinie
Wrzucić cukinie na patelnię, przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Zestawić z ognia, dodać bazylię i kolendrę. Podawać natychmiast.

Vote it up
204
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!