Czego nam potrzeba?
Do przygotowania będziemy potrzebować pół kilograma makaronu spaghetti. Dalej: 4 łyżki masła i 4 łyżki oliwy z oliwek. Oliwa przyda się również do polania danie przed samym podaniem. Potrzebujemy jeszcze 2 pokrojone szalotki, drobno pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz sól. Najważniejsze - pół kilograma krewetek, które należy obrać ze „ogonków”. Krewetki najlepiej zakupić u sprawdzonego dostawcy, który zagwarantuje nam świeżość i jakość produktu. Najlepszym miejscem w Polsce na zakup krewet jest sieć Makro. Zarówno krewetki, jak i wszystkie produkty potrzebne do przygotowania shrimp scampi znaleźć można w markecie Makro. Na koniec jeszcze pół szklanki białego wytrawnego wina i sok z 1 większej cytryny oraz ćwierć szklanki drobno posiekanej natki pietruszki. Możemy zaczynać.
Po pierwsze makaron
Sztuka gotowania makaronu jest tak prosta, że aż trudna. Makaron spaghetti wymaga nieco uwagi. Stawiamy garnek z wodą na kuchence i zagotowujemy wodę. Następnie wrzucamy makaron cały czas czuwając, żeby w procesie gotowania nie pozostał sklejony. Dodajemy, wedle uznania, soli i całość przykrywamy. Żeby uniknąć sklejenia makaronu do wody możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Po zawrzeniu wody makaron gotujemy przez 6-8 minut lub wedle uznania, sprawdzając makaron, czy jest odpowiednio dla nas miękki. Po przygotowaniu makaronu, odcedzamy go. Makaron gotowy.
Po drugie i ostatnie - krewetki
Podczas przygotowywania makaronu można zająć się przygotowywaniem najważniejszego - krewetek w sosie. Potrzebna będzie duża patelnia, którą stawiamy na średnim ogniu. Na dwóch stołowych łyżkach oliwy z oliwek, którą wlewamy na patelnię, roztapiamy dwie stołowe łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony czosnek, pieprz (wedle uznania) oraz szalotkę i smażymy około 3-4 minut aż do zeszklenia się szalotki. W między czasie przygotowujemy krewetki (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/owoce-morza/krewetki), które doprawiamy solą i pieprzem. Po zeszkleniu się szalotki wrzucamy je na patelnię. Smażymy aż do zarumienienia, a następnie usuwamy je z patelni. Na patelnię wlewamy wino i sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kolejne dwie łyżki oliwy i dwie łyżki masła. Po roztopieniu się masła na patelnię wrzucamy odstawione krewetki oraz makaron i pietruszkę. Wszystko dobrze mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Można także dolać nieco oliwy z oliwek i posypać parmezanem.
W nieco ponad pół godziny mamy gotowe danie z krewetek, które zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy owoców morza, a amatorów rozkocha w tych niesamowitych smakach. Cóż więcej można powiedzieć? Smacznego!
Materiał Partnera
Prześlij komentarz