Zatrucia pokarmowe

Nie panikuj, myj i uważaj
 

Escherichia coli, szczep o numerze O104, wywołał panikę także w Polsce, choć (zapewnia Państwowy Instytut Higieny) nasze warzywa należą do najczystszych w Europie i ani w ogórkach, ani w kiełkach tego szczepu nie znaleziono. To nie może uśpić czujności – latem zakażenia są częstsze, dopadają nas bakterie salmonelli i campylobacter, norowirusy wywołują biegunki.

Najczęściej zakażamy się na... domowych przyjęciach, a nie na koloniach czy w knajpkach.
Jak masz się przed tym ustrzec? Przestrzegaj zasad higieny. A więc:

• Myj ręce przed jedzeniem oraz po wyjściu z toalety, po podróży (tramwajem też), po odwiedzinach w szpitalu czy po zakupach.

• Jedzenie (szczególnie garmażerkę) kupuj tylko w sprawdzonych miejscach. Myj dokładnie warzywa i owoce, te z pewnych źródeł też.

• Trzymaj produkty spożywcze w lodówce (czystej) w pojemnikach, dbaj o czystość naczyń, sztućców, ale także blatów i desek do krojenia.

• „Na mieście” jadaj tylko tam, gdzie jest czysto (zwróć uwagę na ręce i strój kelnera, obejrzyj obrus, naczynia i sztućce).

• Nie bierz „gryza” ani „łyka” z cudzego widelca, szklanki czy puszki.

• Nie pożyczaj gwizdka, trąbki ani wuwuzeli. To też źródło zakażeń!

Vote it up
689
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!