Zapytaj, zanim kupisz... Grill

Może zechcesz tego lata olśnić rodzinę i przyjaciół różnymi potrawami podczas przyjęcia w ogrodzie

Grillowanie czy barbecue
To dwie różne metody: grillowanie oznacza pieczenie w wysokiej temperaturze przez krótki czas, a barbecue – długie w niskiej temperaturze albo wręcz wędzenie w dymie.

Rodzaj urządzenia
Zarówno grille elektryczne, gazowe, jak i tradycyjne na węgiel drzewny mają swoje wady i zalety. Przy wyborze na pewno trzeba wziąć pod uwagę miejsce planowanego grillowania i koszt urządzenia.

*elektryczny
Zalety: minimalny czas rozpalania, precyzyjne ustawienie temperatury, równomierne nagrzewanie powierzchni grillującej, łatwość czyszczenia, brak nieprzyjemnego dymu, sadzy i popiołu. Niektóre modele można używać w pomieszczeniach. Wady: mniejsza przyjemność grillowania, smak potraw ustępuje tym przygotowanym tradycyjnie.

*gazowy
Zalety: szybkie rozpalanie, dobra kontrola temperatury, łatwa i bezpieczna obsługa, wysoka wydajność, brak dymu. Wady: i tu smak nie jest optymalny, potrawy są często przesuszone, a cena urządzenia jest dość wysoka.

*węglowy
Zalety: zapewnia naturalne, soczyste smaki i przyjemność siedzenia przy ogniu; brykiety węglowe są powszechnie dostępne, a cena urządzenia przystępna. Wady: rozgrzanie grilla jest wolniejsze, bardziej skomplikowane, osiągnięcie pożądanych efektów wymaga większej praktyki, no i ten dym.

Pokrywa
Zatrzymuje i odbija ciepło, dzięki czemu czas pieczenia jest krótszy, a mięso nieprzesuszone.

Powierzchnia grillująca
Stal nierdzewną łatwo oczyścić, za to grill z żeliwa daje więcej ciepła. Są też płyty grillujące z tzw. kamienia lawowego, które pozwalają utrzymać równomierną temperaturę przez dłuższy czas.

Vote it up
647
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!