Zaopatrz spiżarnię, unikniesz kłopotów

Czasami w trakcie przyrządzania jakiejś potrawy przekonujemy się, że brakuje nam ważnego składnika
 

To bardzo kłopotliwe. Dlatego należy zaopatrzyć się w podane poniżej, niezbędne produkty, żeby w każdej chwili móc szybko podać na stół niewymagający zachodu posiłek.

Kiedy zabraknie nam któregoś składnika, można go zwykle zastąpić podobnym produktem, zmieniając nieco przepis. Zamiast kaszki bulgur użyjmy kuskusu, a zamiast fasoli cannellini cieciorki z puszki. 

Podstawowe produkty:

Oleje i octy
Olej słonecznikowy to produkt niedrogi i uniwersalny, ale warto też mieć w kuchni oliwę z oliwek extra virgin do sałatek. Jest to najlepsza oliwa, której można używać zarówno do gotowania, jak i na surowo. Ma jednak niski punkt dymienia, więc nie należy stosować jej do smażenia w wysokiej temperaturze, na przykład metodą stir-fry. Do tego celu doskonale nadaje się olej arachidowy. Najlepsza do ogólnego zastosowania, choć nieco droższa od innych olejów, jest oliwa z oliwek light.

Ocet winny lub jabłkowy jest niezbędny do przyrządzania sosów winegret oraz dań słodko-kwaśnych, ale jeśli nie chcemy kupować kilku różnych gatunków, zaopatrzmy się w czerwony ocet winny, który ma najbardziej uniwersalne zastosowanie. Ocet balsamiczny jest dość kosztowny, ale ma wspaniały smak i aromat, a przy okazji wystarczy dodać go tylko kilka kropel do oliwy z oliwek extra virgin, by przyrządzić doskonały dressing do sałatki.

Wywary
Nawet jeśli mamy w domu świeży lub zamrożony wywar, przyda nam się bulion w kostkach lub proszku. W handlu są wywary mięsne, rybne, drobiowe i warzywne, tych ostatnich można używać do lekkich dań z drobiu i ryb. 
Doprawianie solą i pieprzem Należy skosztować potrawę, zanim doprawimy ją solą i mielonym czarnym pieprzem. Soli trzeba używać z umiarem, jedynie po to, by podkreślić smak. Czarny pieprz, który jest najbardziej aromatyczny, kiedy zmielimy go tuż przed dodaniem, jest ostrzejszy niż biały. Można go używać niemal do wszystkiego, chyba że się boimy, że ciemny pyłek popsuje wygląd dania. Wiele przypraw i ziół sprawia, że potrawy wymagają mniej soli i pieprzu.

Pakowane smakołyki
Makarony
To produkty nieodzowne w każdej kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ich rodzajów, na przykład spaghetti lub tagliatelle (wstążki), farfalle (kokardki) i penne (rurki), a także płaty używane do lasagne.

Ryż

Jest tak uniwersalnym produktem, że warto przechowywać w spiżarni jego trzy główne rodzaje. Długoziarnistego ryżu używa się do najróżniejszych potraw. Basmati, o nieco mniej pulchnych ziarnach, jest doskonały do dań kuchni indyjskiej. Jest to również odmiana, którą gotuje się najszybciej. Ryż do risotta (najpopularniejszą jego odmianą jest arborio) to również bardzo przydatny produkt, z którego można przyrządzić nie tylko słynne włoskie danie. Porcja dla jednej osoby to 75 g surowego ryżu.

Makaron orientalny Mięknie już po kilku minutach gotowania, a dla wygody jest pakowany w niewielkich porcjach. Można też kupić makaron orientalny, który nie wymaga gotowania. Dodaje się go wprost do dania stir-fry w woku, które dzięki temu jest treściwsze.

Mąka
Używamy jej do wypieków, obtaczania mięsa i ryb oraz zagęszczania sosów.

Kasze
Warto wypróbować kuskus, kaszkę bulgur i komosę ryżową (drobne, żółto-brązowe ziarna o lekko orzechowym smaku). Szczególnie dobrze komponują się one z sałatkami na ciepło i na zimno. Kupując kuskus należy upewnić się, że nie trzeba go gotować, a wystarczy zalać wrzątkiem. W supermarketach sprzedawany jest zazwyczaj właśnie taki. Wartą spróbowania kaszą jest polenta, którą można jeść w postaci miękkiej, jak purée ziemniaczane, bądź też odstawić, by zastygła, a następnie przyrumienić w opiekaczu. Doskonale smakuje z sosami do makaronów.

Płatki owsiane
Świetnie nadają się do słodkich i słonych kruszonek. Można ich także używać do zagęszczania zup oraz – zamiast bułki tartej – do panierowania.

Tortille
Można je nadziewać sałatkami lub resztkami z poprzedniego dnia.

Zamiast chleba
Warto mieć w spiżarni ciastka ryżowe i owsiane, chrupkie pieczywo i krakersy, ponieważ są one doskonałą przekąską wieczorną. Można je  podać z serem, wędliną lub innymi dodatkami, które znajdziemy w lodówce.

Vote it up
922
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!