Zabaglione z aromatyczną marakują i miodem

Aromatyczna marakuja i miód to wyjątkowo pyszne zestawienie, doskonale pasujące do owocowej wersji włoskiego deseru zabaglione. Wspaniale smakuje z truskawkami i paluszkami biszkoptowymi, które się w nim macza

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 4 dojrzałe marakuje
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

1 porcja • 118 kcal • 5,5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT) • 15 g węglowodanów

1. Przygotować marakuje
Przekroić każdy owoc na połówki. Wydrążyć łyżeczką, wrzucić miąższ i pestki do sitka ustawionego na dużej żaroodpornej misce.
Przetrzeć starannie, polać to, co pozostało w sitku 1 łyżką wrzątku i przetrzeć łyżką. Zebrać resztki przecieru z dna sitka od spodu i wrzucić do miski. Pestki wyrzucić.
 

2. Przyrządzić zabagnione
Napełnić rondel w połowie wrzątkiem i doprowadzić do punktu wrzenia. Dodać do miski z przetartą marakują miód, żółtka i sok z cytryny. Ubić elektrycznym mikserem. Ustawić miskę na rondlu z wrzątkiem i nadal ubijać około 10 minut, aż sos zrobi się jasny i gęsty oraz będzie ściekał gęstą strużką z końcówek miksera. Zabaglione przypomina konsystencją niezbyt gęsty kogel-mogel. Woda w rondlu powinna wrzeć bardzo lekko – jeśli będzie za gorąca, żółtka się zetną.
 

3. Podawać
Zdjąć miskę z rondla i ubijać jeszcze minutę. Przelać do 4 małych szklanych pucharków. Podawać natychmiast.

Możesz też użyć:
• Zamiast marakui, miodu i soku
z cytryny – 150 ml stuprocentowego soku owocowego, na przykład z mango lub przecieru, na przykład z malin, oraz 3 łyżek drobnego cukru.
• Do przyrządzenia oryginalnego zabaglione używa się 2 łyżek drobnego cukru i 150 ml wina marsala zamiast marakui, miodu i soku z cytryny.

Vote it up
236
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!