Wyrazista sałatka bliskowschodnia

Mnóstwo posiekanych świeżych ziół nadaje tej prostej sałatce zwanej fattoush wyrazisty smak, a małe kawałki opieczonego na chrupko chlebka pitta sprawiają, że ma ciekawą konsystencję

 

Składniki na 4 porcje:

- 2 duże chlebki pitta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 2 łyżki świeżej mięty plus listki mięty, do przybrania
- 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- 4 duże pomidory, przekrojone na ćwiartki, pozbawione nasion i posiekane
- 4 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w cienkie plasterki
- 400 g fasoli czarne oczko lub cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej

1 porcja • 321 kcal • 10 g białka • 14 g tłuszczów (w tym 2 g NKT) • 41 g węglowodanów


1. Opiec chlebek pitta

Włożyć chlebki pitta na minutę do tostera, by łatwiej je było przekroić. Przekroić nożem na połówki. Opiekać 4 ćwiartki minutę, aż przyrumienią się lekko. Porwać na kawałki wielkości kęsa.

2. Przyrządzić dressing

Wlać oliwę i sok z cytryny do małego dzbanka i utrzeć widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże zioła i wymieszać.

3. Wymieszać składniki

Włożyć ogórek, pomidory, cebulę dymkę i fasolę lub cieciorkę do miski. Skopić dressingiem i starannie wymieszać tuż przed podaniem. Dodać chlebek pitta i znów wymieszać. Udekorować listkami mięty.

Możesz też użyć:
• Zamiast cebulki dymki – drobno posiekanej czerwonej cebuli.
• Fasolę czarne oczko lub cieciorkę zastąpić 200 g zielonej soczewicy z puszki, odsączonej i wypłukanej.

Z czym podawać:
Z posiekanymi suszonymi morelami, sezamem lub pokruszonym twardym kozim serem.

Vote it up
347
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!