Wykwintny krem klonowy

Oto przepis na wykwintny deser lżejszy od budyniu i delikatniejszy niż suflet. Pod puszystym kremikiem znajdziemy niespodziankę w postaci pysznego syropu klonowego

 

Składniki na 4 porcje:

  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 170 g śmietanki

1 porcja • 266 kcal • 14 g tłuszczów (w tym 7 g NKT) • 33 g węglowodanów

 

1. Przygotować kokilki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Ustawić 4 kokilki po 150 ml na blasze i wlać do każdej po łyżce syropu klonowego (nie smarować kokilek tłuszczem).
 

2. Utrzeć żółtka ze śmietanką
Wsypać mąkę kukurydzianą do miski i dodać żółtka, resztę syropu oraz skórkę otartą z cytryny. Starannie utrzeć na gładką masę. Dodać stopniowo śmietankę i dobrze wymieszać.
 

3. Ubić pianę
Wlać białka do osobnej, czystej i suchej miski. Ubić mikserem elektrycznym na dość sztywną, ale nie suchą pianę. Nałożyć dużą metalową łyżką do masy żółtkowej i staranie połączyć. Uważać, by piana nie opadła.
 

4. Piec i podawać
Nałożyć masę do kokilek i piec około 10 minut, aż kremiki wyrosną, przyrumienią się i zetną. Ustawić na małych talerzykach i podawać natychmiast.


Możesz też użyć:

Zamiast syropu klonowego nałożyć do każdej kokilki kopiastą łyżkę konfitury owocowej, na przykład z wiśni lub śliwek oraz dodać do masy żółtkowej łyżkę drobnego cukru i łyżeczkę esencji waniliowej.

Vote it up
207
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!