Urządzenie do parzenia kawy

Jest wiele sposobów przygotowania kawy, a każdy daje trochę inny smak. Dobierz urządzenie, w którym zaparzysz kawę taką, jak lubisz
 

Francuski ekspres
Dzbanek z tłoczkiem. Tanie, ale sprytne naczynie, w którym można zaparzyć kawę bez użycia elektryczności. Potrzebny jest tylko wrzątek i grubo mielona kawa. Ze względu na długi kontakt wody z kawą napar uzyskiwany tą metodą ma dużo kofeiny (podobnie jak z elektrycznych ekspresów przelewowych).

Moka
Metalowy czajniczek nazywany też makinetką albo kawiarką. Składa się z trzech części: w dolnej jest woda, w środkowej kawa, a w górnej zbiera się napar. Stawiamy kawiarkę na ogniu, a gdy woda się gotuje, powstaje niskie ciśnienie i przeciska parę do górnego zbiornika.

Kawa z kawiarki jest mocna, lekko drażniąca i z drobinkami osadu.

Ekspres wysokociśnieniowy
Pozwala przygotować espresso (uwaga na poprawną nazwę: kawa nie ma nic wspólnego z pociągiem). Wysokie ciśnienie przepycha wodę przez drobno zmieloną kawę i powstaje gęsty czarny napój z aksamitną pianką. W ekspresie wysokociśnieniowym (10–15 barów) woda nie przekracza 92–94°C. Dzięki temu kawa nie ma posmaku spalenizny.

Ekspres automatyczny
W przeciwieństwie do ekspresu ręcznego (kolbowego) ma wbudowany młynek, sam usuwa fusy do specjalnego pojemnika. Umożliwia przygotowanie latte, cappuccino, czasem czekolady.

Arabski tygielek
Najczęściej wykonany jest z mosiądzu i ma długą rączkę. Do tygielka wlewamy zimną wodę, wsypujemy kawę i cukier, mieszamy i trzykrotnie doprowadzamy niemal do wrzenia. Szczypta świeżego kardamonu dopełni egzotyczny smak.

Ekspres na kapsułki
Jest stosunkowo tani, ale kapsułki do niego – drogie. Niedogodnością jest to, że zazwyczaj do urządzenia pasują tylko kapsułki jednego producenta.

Vote it up
703
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!