Uprawa roślin leczniczych

Wiele ziół i roślin leczniczych można wyhodować z nasion

Niektóre wysiewa się na tackach w pomieszczeniu, a następnie przesadza do gruntu po ustąpieniu mrozów. Inne nie lubią być przenoszone i powinno się je od razu wysiać tam, gdzie chcemy, żeby rosły. Zioła o zdrewniałych pędach, jak lawendę wąskolistną czy rozmaryn lekarski, najlepiej rozmnaża się z sadzonek. Wystarczy zanurzyć zdrowe tegoroczne pędy w ukorzeniaczu i wetknąć do doniczki z kompostem.

 

Zioła nie wymagają wiele miejsca: liczne z nich będą dobrze rosły w wiszących koszach, skrzynkach okiennych i rozmaitych doniczkach. Jeśli mamy ogród, zioła i cebulki mogą być umieszczone na rabacie pomiędzy kwiatami i krzewami. Powinny jednak rosnąć z dala od ruchliwych ulic, w przeciwnym razie otrzymamy – oprócz ich własnych pożytecznych składników – także niezdrową dawkę spalin. Z tego samego względu należy unikać pestycydów.

Posadzone na rabacie czy w doniczce – większość ziół potrzebuje dobrego drenażu, choć mięta pieprzowa może też rosnąć na glebach wilgotnych. Rośliny te rosną dobrze zarówno na ubogich, jak i żyznych glebach. Wyobraźmy sobie macierzankę piaskową na śródziemnomorskim wzgórzu i już będziemy mieć właściwy obraz.

Aloes
Kup kilka małych roślinek aloesu zwyczajnego i trzymaj je w domu na słonecznym parapecie. Odpowiednia będzie kuchnia lub ogrzewana oranżeria; nie pozwól jednak, by rośliny wyschły lub zmarzły. Zginą, jeżeli temperatura spadnie poniżej 5°C.

Jak stosować
Odetnij jeden z mięsistych liści i wyciśnij żel na drobniejsze skaleczenia lub oparzenia. Żel wysycha i tworzy niewidoczny plaster, utrzymujący bakterie na zewnątrz, a wilgoć wewnątrz.

Rumianek
Kiedy minie już niebezpieczeństwo wystąpienia mrozów, wysiej nasiona rumianku pospolitego w miejscu, gdzie rośliny mają kwitnąć. Rozrzuć nasiona, ugnieć nieco w ziemi i nawilżaj. Ta jednoroczna roślina lubi stanowiska o dobrym drenażu i częściowo zacienione.

Jak stosować
Zerwij w pełni rozwinięte kwiaty i rozłóż je na muślinowej ściereczce, na półce w ciepłym, suchym miejscu albo powieś łodygami do góry nad papierową torbą, aby złapać opadające płatki. Herbatka rumiankowa uspokaja rozstrojony żołądek i łagodzi lęk.

Kmin i kminek
Kmin rzymski i kminek zwyczajny wytwarzają mnóstwo nasion o anyżkowym smaku. Są wyśmienite do wielu potraw i czynią cuda, jeśli chodzi o trawienie. Oba zioła mogą być wysiane do gruntu, w słonecznym miejscu, po ustąpieniu mrozów.

Jak stosować
Zbieraj nasiona pod koniec lata. Możesz je rozgnieść tłuczkiem w moździerzu lub używać w całości. Wsyp łyżeczkę jednego z ziół lub mieszanki obu do filiżanki wrzątku, parz przez 10 minut; następnie przecedź i pij przed posiłkami.

Czosnek
Na przełomie października i listopada podziel cebulę czosnku pospolitego na pojedyncze ząbki i posadź je na głębokości 5 cm w rzędach, w odległości 15–20 cm. Z ząbków wyrosną cebule i będą gotowe do wykopania w lipcu lub sierpniu. Spleć łodygi i powieś warkocz czosnku w ciepłym, przewiewnym miejscu do wyschnięcia.

Jak stosować
Obierz ząbki ze skórki i dodawaj do potraw lub jedz w całości. Zjadanie 1–2 ząbków dziennie wzmacnia odporność organizmu.

Mięta
Aromatyczna mięta pieprzowa najlepiej rośnie na żyznej, wilgotnej glebie, w słońcu lub półcieniu. Wyrasta łatwo z nasion lub rozłogów i szybko się rozprzestrzenia. Aby utrzymać miętę pod kontrolą, hoduj ją w doniczce bez dna, zagłębionej w ziemi. Jeśli chcesz hodować ją w pojemniku, pamiętaj o dostatecznym podlewaniu podłoża.

Jak stosować
Używaj świeżych lub suszonych liści do naparów wspomagających trawienie i do płukanek do ust. Dodawaj liście do inhalacji parą wodną w leczeniu przeziębień lub grypy.

Vote it up
531
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!