Tortille z wołowiną i chili

Delikatne, cieniutkie steki wołowe smaży się bardzo szybko, a smakują doskonale z pikantnymi warzywami i łagodnym awokado

 

Delikatne, cieniutkie steki wołowe smaży się bardzo szybko, a smakują doskonale z pikantnymi warzywami i łagodnym awokado. Podajmy je zawinięte w tortille.4 porcje
12 plastrów wołowego antrykotu lub udźca, roztłuczonych na cienkie sznycelki (ok. 350 g).

Składniki:
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
1 żółta papryka, pokrojona w paski
2 papryczki chili, czerwona i zielona, pokrojone w cienkie krążki
4 tortille pszenne o średnicy 20 cm
1 awokado, pokrojone w cienkie plasterki
1 porcja • 397 kcal • 24 g białka • 21 g tłuszczów (w tym 5 g NKT) • 30 g węglowodanów

Przygotowanie:
1. Usmażyć mięso Lekko poprószyć mięso papryką, kminem oraz odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzać łyżkę oleju na dużej teflonowej patelni z pokrywką. Wrzucić mięso. Smażyć sznycelki na dość mocnym ogniu, przewracając raz na drugą stronę (po 30 sekund z każdej strony, by były krwiste, po 45 sekund, by były średnio wysmażone i po minucie, by były dobrze wysmażone). Wyjąć z patelni i odłożyć na deskę do krojenia.
2. Usmażyć warzywa Wlać resztę oleju na patelnię. Wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać paprykę i papryczki chili. Smażyć jeszcze 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Doprawić lekko solą i pieprzem. Pokroić mięso w paseczki o szerokości 1 cm. Dodać je do warzyw na patelni. Zestawić patelnię z ognia i przykryć pokrywką, żeby farsz nie stygł.
3. Rozgrzać i nadziać tortille Kolejno wrzucać tortille na inną patelnię. Rozgrzewać po 30 sekund z każdej strony. Ułożyć farsz wzdłuż średnicy każdej tortilli i dodać plasterki awokado. Zrolować i podawać.

Sandwicze ze stekiem
Rozkroić 4 długie ciabatty lub bagietki wzdłuż na połówki tak, żeby były wciąż złączone z jednej strony. Rozgrzać je w ustawionym na średnią temperaturę opiekaczu przez minutę. Usmażyć sznycelki jak w punkcie 1. głównego przepisu. Posmarować spody bułek 3 łyżkami majonezu z musztardą z całymi ziarnami gorczycy. Ułożyć 4 duże pomidory pokrojone na plastry. Pokroić stek na paseczki i ułożyć na spodach. Wymieszać łyżkę oliwy z łyżeczką soku z cytryny i sokami z mięsa. Dodać 40 g listków rukwi wodnej i wymieszać. Posypać listkami steki.

Vote it up
282
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!