Tortille z owocami morza i sałatką z cukinii i ogórka

Tego dania trzeba spróbować, bo jest naprawdę smakowite

 

Tego dania trzeba spróbować, bo jest naprawdę smakowite. Pyszne
nadzienie przyrządza się błyskawicznie. Jako dodatek polecamy sałatkę z delikatnej cukinii i ogórka w pikantnym sosie z chili i limonki.

Składniki:
4 porcje
4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
150 g chudego miękkiego sera z czosnkiem i ziołami
250 g mieszanki owoców morza (np. małże, krewetki i kalmary)
4 duże pszenne tortille
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g dojrzałego sera cheddar, startego
2 małe cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
150 g rukoli
1 limonka
odrobina oliwy aromatyzowanej chili
1 porcja • 358 kcal • 24 g białka • 12 g tłuszczów (w tym 6 g NKT) • 41 g węglowodanów

Przygotowanie:
1.
Przygotować nadzienie Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć do miski cebulę dymkę i pomidory. Dodać miękki ser, wymieszać. Doprawić lekko czarnym pieprzem. Wrzucić owoce morza i wymieszać bardzo delikatnie, by ich nie pomiażdżyć.
2. Nadziać tortille Rozłożyć tortille na blacie i rozdzielić między nie nadzienie, układać je na środku. Zwinąć ciasno tortille i ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Posmarować odrobiną oliwy. Posypać tartym serem i luźno przykryć folią aluminiową. Piec 20 minut, aż tortille mocno się rozgrzeją. Odkryć na ostatnie 5 minut pieczenia, by lekko przyrumienić ser.
3. Przyrządzić sałatkę Wymieszać w misce cukinię, ogórek i rukolę, w czasie gdy tortille się rozgrzewają. Ułożyć na 4 dużych talerzach. Otrzeć skórkę z limonki i posypać nią porcje sałatki. Skropić odrobiną oliwy z chili. Przekroić limonkę na 8 cząstek i ułożyć po dwie
na każdym talerzu.
4. Podawać Przekroić tortille na połówki i ułożyć je na sałatce lub obok niej. Podawać natychmiast.

Vote it up
288
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!