Szybkowar – sprawdzony sposób na zdrowy obiad

Szybkowary to naczynia, które w znaczący sposób ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie posiłków. Nie jest to bez znaczenia, w czasach, gdy mamy coraz mniej czasu, aby tworzyć zdrowe, smaczne i bogate w wartości odżywcze obiady. Czym zatem jest szybkowar? Ujmując rzecz najprościej, jest to wyjątkowo szczelny garnek, w którym podczas gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia. Wzrastająca w wyniku tego temperatura wrzenia wody znacząco skraca czas przygotowania posiłku.
 
Urządzenie znane od wieków
 
Pierwszy szybkowar pojawił się już w 1679 roku. Został stworzony przez francuskiego naukowca Denisa Papina, jako narzędzie medyczne, z czasem znalazł jednak zastosowanie w kuchni. Jak zatem działa szybkowar? Choć naczynie jest szczelnie zamknięte, to posiada regulatory ciśnienia, bez których zostałoby po prostu rozerwane na kawałki. Narzędzie jest przydatne nie tylko w kuchni, ale podczas wypraw wysokogórskich, gdzie pozwala zniwelować wpływ mniejszego ciśnienia na temperaturę wrzenia wody. Wrząca para wodna pozostaje wewnątrz naczynia i przenika produkty spożywcze rozbijając włókna i skracając czas gotowania. Wpływa to na lepsze przenikanie aromatów ziół i przypraw do mięs czy innych potraw.
 
Nowoczesne szybkowary posiadają dwa zawory bezpieczeństwa umieszczone w pokrywce. Często stosuje się też tradycyjny, mechaniczny regulator, który utrzymuje w naczyniu stałe ciśnienie. Najlepsze urządzenia wyposażono również w sygnalizatory, które powiadamiają użytkownika o odparowaniu całej wody. Często posiadają też automatyczne wyłączniki, zapobiegające uszkodzeniu naczynia. Szybkowary (np. takie https://www.shop.philipiakmilano.pl/szybkowar-1002996) są też wykonane z materiałów termoizolacyjnych. Dzięki temu utrzymują ciepło potraw jeszcze długo po wyłączeniu. Odpowiednie powłoki wnętrza zapobiegają zarysowaniu i przywieraniu jedzenia do ścian. Urządzenia te są również proste do czyszczenia i konserwacji.
 
Jakie są zalety szybkowarów?
 
Gdy rozmawiamy o pozytywnych cechach tych naczyń, wielokrotnie będziemy powtarzać słowo – oszczędność. Przede wszystkim jest to oszczędność czasu. Według różnych źródeł, gotowanie w szybkowarze skraca czas gotowania nawet o 70 proc. Przekłada się to oczywiście na znaczne ograniczenie zużycia prądu, gazu czy wody. Kolejne pozytywne cechy, również wynikają ze specyfiki szybkiego gotowania. Jedzenie z tych naczyń jest bogatsze w aromaty i niuanse smakowe, pozostaje także soczystsze i jędrniejsze. Naczynia docenią też miłośnicy zdrowego odżywiania. Badania wykazały, że gotowane w szybkowarach potrawy zawierają znacznie więcej witamin i minerałów (mówi się o 50 proc. więcej), które nie zostają wypłukane przez długotrwały kontakt z wodą. Tak przygotowane jedzenie jest też bardziej lekkostrawne, bo nawet najtrudniejsze potrawy można przygotować z ograniczoną ilością tłuszczu. Na koniec zostawiamy walory estetyczne, gdyż potrawy z szybkowarów mają bardziej naturalny wygląd.
 
Zdrowe posiłki na wyciągnięcie ręki
 
Dzięki wyposażeniu nowoczesnych szybkowarów w systemy automatycznego wyłączania oraz dokładne zawory bezpieczeństwa nie istnieje ryzyko dla użytkowników. Jedzenie może powstawać też znacznie szybciej, dzięki czemu nawet przy codziennym nawale obowiązków można zjeść smaczne i zdrowe posiłki, poprawiając własne zwyczaje żywieniowe. 
 
Materiał Partnera
Vote it up
214
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!