Szybkie przekąski na imprezę w ogrodzie

Słonecznie dni sprzyjają towarzyskim spotkaniom i rodzinnym przyjęciom w ogrodzie. Ładna pogoda, świetne towarzystwo i dobre jedzenie to gwarancja niezapomnianych chwil. A jeśli chodzi o jedzenie na świeżym powietrzu, to warto skupić się przede wszystkim na drobnych przekąskach, które doskonale zaspokoją mały głód.
 
Dużą zaletą przekąsek jest to, że przygotujemy je bardzo szybko. A nawet jeśli któraś z nich jest bardziej czaso- lub pracochłonna – możemy ją przygotować wcześniej i wstawić do lodówki. Dzięki temu będziemy mogli ją podać od razu, jak tylko przyjdą pierwsi goście. 
 
Orzeźwiające przystawki na zimno
 
Latem bardzo często zmieniamy swoją dietę – dotyczy to zarówno codziennego sposobu odżywiania, jak i tego, co serwujemy podczas rodzinnych lub przyjacielskich spotkań. Gdy jest ciepło zwykle rezygnujemy z rozgrzewających i ciężkich dań na rzecz lżejszych propozycji. Zamiast dań głównych chętniej sięgamy i przygotowujemy smakowite przekąski, które również mogą być źródłem cennych witamin i minerałów. Dużym zainteresowaniem cieszą się oczywiście zimne przekąski, które chłodzą nasz organizm. A mogą to być np.:
  • chłodnik z papryki i pomidorów,  
  • arbuzowo-pomidorowe gazpacho, 
  • galaretka drobiowa z warzywami, 
  • schłodzony koktajl krabowy w formie sałatki. 
To doskonałe pomysły na małe co nieco, zwłaszcza w czasie upalnych dni, gdy nie mamy ochoty na dania główne, a jedynie orzeźwiające i zdrowe przekąski. 
 
Przekąski na grilla 
 
Kolejną grupą przekąsek są te, bez których nie może obyć się żaden grill. Warto znać gusta kulinarne zaproszonych gości, żeby uniknąć ewentualnych kulinarnych faux pas. Najlepszą opcją będą warzywne przystawki, które zbilansują intensywne mięsne smaki (przepisy na nie znajdziesz tu: https://www.kaufland.pl/przepisy/przekaski-przystawki.html). Oto kilka pysznych inspiracji: 
  • kolorowa sałatka caprese, 
  • kuskus z warzywami i kremem orzechowym, 
  • sałatka z malinami i kozim serem, 
  • nadziewane awokado, 
  • kolorowa surówka z białej i czerwonej kapusty, marchewki i papryki. 
Małe przekąski są idealne na każdą okazję. Warto znaleźć dla nich miejsce w codziennej diecie. Ale nie bójmy się serwować ich także w czasie letnich spotkań w ogrodzie i wspólnego grillowania. Kolorowe przystawki pełne zdrowych i smakowitych warzyw i owoców przyciągną wzrok każdego miłośnika jedzenia. Potem już tylko jeden krok dzieli ich od wyruszenia w niezapomnianą podróż kulinarną.
 
Materiał Partnera
Vote it up
43
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!