Szybkie krewetki z kiełkującą fasolą po chińsku

Błyskawiczna potrawa dla osób aktywnych, które potrzebują mnóstwa energii

 

Oto błyskawiczna potrawa dla osób aktywnych, które potrzebują mnóstwa energii – krewetki wymieszane z pożywną, kiełkującą fasolą, warzywami i makaronem. Danie zachwyca różnorodnością konsystencji i kolorów.

4 porcje
200 g makaronu jajecznego nitki
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki oleju
mały pęczek cebuli dymki, posiekanej
2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
1 duża zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
250 g mieszanki warzyw na patelnię
300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego (z kostki)
150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
150 g kiełkującej soczewicy
lub fasoli mung
2 łyżki sosu sojowego
300 g ugotowanych, obranych krewetek koktajlowych
3 jajka, roztrzepane
1 porcja • 476 kcal • 32 g białka • 20 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 43 g węglowodanów

1. Przygotować makaron
Namoczyć lub ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z olejem sezamowym i odstawić.

2. Ugotować warzywa
Rozgrzać 4 łyżeczki oleju w woku lub na dużej patelni. Wrzucić cebulę, czosnek, chili i mieszankę warzyw. Smażyć metodą stir-fry 3 minuty, cały czas mieszając. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Dodać grzyby i soczewicę lub fasolę mung. Smażyć jeszcze 2–3 minuty.

3. Dodać krewetki
Wlać sos sojowy, wrzucić krewetki i smażyć jeszcze 1–2 minuty, jeśli użyliśmy świeżych, lub 3 minuty, jeśli mrożonych. Wymieszać z makaronem i starannie odgrzać.

4. Usmażyć jajka
Rozgrzać resztę oleju na małej patelni. Doprawić jajka solą i pieprzem, wlać na patelnię. Cały czas mieszając, usmażyć na małym ogniu niezbyt mocno ściętą jajecznicę. Wymieszać z makaronem i podawać natychmiast.

Możesz też użyć :
Aby przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, należy zamiast krewetek użyć 100 g grubo posiekanych orzechów nerkowca.

Vote it up
268
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!