Jedną z moich największych pasji są przyprawy: zioła, sole i pieprze. W czasie swoich podróży odkryłem wiele smaków tego ostatniego. Na przykład odmianę penja, która rośnie niedaleko wulkanu Fako w Kamerunie. Można w niej wyczuć aromat wulkanicznej gleby. Albo pieprz biały wędzony z lekkim dymnym smakiem – kiedyś jego ziarna ceniono niemal jak złoto. Ciekawy jest też dziki pieprz z lasów Madagaskaru, o wyjątkowym ziemistym smaku, czy górski pieprz tasmański, który na początku smakuje słodko, ale potem staje się tak ostry, że aż płoną usta. Najdroższą odmianę pieprzu kaneichi można znaleźć w Japonii. Kilogram tej przyprawy kosztuje 1500 euro!
Pieprz pochodzi z Indii, gdzie rośnie wzdłuż wybrzeża Malabar. Niesamowita jest jego kolorystyka. Na początku ziarna są zielone. Nieobrane po wysuszeniu zmieniają się w czarne perełki. Kiedy się je wypoleruje, zostaje biała kuleczka. Ale można też zostawić pieprz na drzewie, żeby dojrzał, wówczas po obraniu ziarna będą czerwone. Taki pieprz jednak trudno kupić. Czerwony pieprz, który można znaleźć w sklepach to najczęściej pieprz różany, który jest owocem zupełnie innej rośliny.
Najlepiej pieprz dodać do potrawy na samym końcu, żeby zachował swoją wyrazistość i ostrość.
Z pieprzu i innych przypraw warto korzystać zwłaszcza teraz, zimą, np. przygotowując grzane wino. Na 700 ml wina będą potrzebne: 1aska cynamonu, odrobina suszonego imbiru, kilka goździków, plasterki pomarańczy, skórka z pomarańczy, cukier do smaku, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej. I oczywiście kilka ziarenek ulubionego pieprzu.
Krupnik w stylu szwajcarskim
Składniki na 6–8 porcji
1 cebula
2 marchewki
100 g selera
2 ziemniaki
1 por
5 liści kapusty włoskiej
200 g wędzonej wieprzowiny
100 g wołowiny
1 łyżka masła
80 g kaszy jęczmiennej
100 g wędzonego boczku
2 l bulionu
sól
pieprz
kwaśna śmietana
Przygotowanie
Cebulę posiekać, pozostałe warzywa oraz mięsa pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim warzywa. Po kilku minutach dodać do nich kaszę i jeszcze chwilę smażyć, po czym
dorzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż się zrumieni. Wszystko zalać bulionem, dodać mięsa i gotować, aż będą miękkie. Doprawić
solą i pieprzem. Zupę przełożyć
na talerze. Przed podaniem każdy udekorować małą porcją śmietany.
Prześlij komentarz