Warzywa smażone metodą stir-fry doskonale smakują z orzechami nerkowca, paseczkami soczystej wieprzowiny i miękkim makaronem chińskim. To danie jest bardzo sycące, a jednocześnie zawiera znacznie mniej soli niż jego kupowane w chińskich barach odpowiedniki
Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oleju słonecznikowego
100 g orzechów nerkowca
4 ząbki czosnku, wyciśnięte
5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
500 g mieszanki warzyw na patelnię
250 g pieczonej wieprzowiny, pokrojonej w paseczki
300 błyskawicznego chińskiego makaronu jajecznego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 porcja • 653 kcal • 37 g białka • 27 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 70 g węglowodanów
Przygotowanie:
1. Usmażyć orzechy nerkowca
Rozgrzać wok lub dużą patelnię na średnim ogniu i wlać łyżkę oleju. Wrzucić orzechy i smażyć 2 minuty metodą stir-fry, mieszając, żeby się przyrumieniły. Przełożyć na talerz i wytrzeć wok papierowym ręcznikiem.
2. Usmażyć warzywa i mięso
Rozgrzać w woku lub na patelni resztę oleju na średnim ogniu i smażyć 10 sekund, cały czas energicznie mieszając. Zwiększyć ogień i dodać mieszankę warzyw. Smażyć minutę metodą stir-fry. Wrzucić mięso i smażyć jeszcze 3 minuty, wciąż mieszając.
3. Ugotować makaron
Dodać makaron, sos sojowy i wino ryżowe lub wytrawne sherry oraz sól i pieprz. Smażyć 3 minuty, mieszając energicznie, żeby mocno odgrzać potrawę, a następnie wlać olej sezamowy i starannie wymieszać. Przełożyć do podgrzanej miski, posypać orzechami i podawać natychmiast.
Jak kupować:
Do tej potrawy nadaje się mieszanka warzyw na patelnię zawierająca kapustę pak choi, kasztany wodne, paprykę, pędy bambusa, brokuły oraz marchewkę.
Prześlij komentarz