Sycące chow mein z wieprzowiną

Warzywa smażone metodą stir-fry doskonale smakują z orzechami nerkowca, paseczkami wieprzowiny i miękkim makaronem chińskim
 

Warzywa smażone metodą stir-fry doskonale smakują z orzechami nerkowca, paseczkami soczystej wieprzowiny i miękkim makaronem chińskim. To danie jest bardzo sycące, a jednocześnie zawiera znacznie mniej soli niż jego kupowane w chińskich barach odpowiedniki

Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oleju słonecznikowego
100 g orzechów nerkowca
4 ząbki czosnku, wyciśnięte
5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
500 g mieszanki warzyw na patelnię
250 g pieczonej wieprzowiny, pokrojonej w paseczki
300 błyskawicznego chińskiego makaronu jajecznego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 porcja • 653 kcal • 37 g białka • 27 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 70 g węglowodanów

Przygotowanie:
1. Usmażyć orzechy nerkowca
Rozgrzać wok lub dużą patelnię na średnim ogniu i wlać łyżkę oleju. Wrzucić orzechy i smażyć 2 minuty metodą stir-fry, mieszając, żeby się przyrumieniły. Przełożyć na talerz i wytrzeć wok papierowym ręcznikiem.
2. Usmażyć warzywa i mięso
Rozgrzać w woku lub na patelni resztę oleju na średnim ogniu i smażyć 10 sekund, cały czas energicznie mieszając. Zwiększyć ogień i dodać mieszankę warzyw. Smażyć minutę metodą stir-fry. Wrzucić mięso i smażyć jeszcze 3 minuty, wciąż mieszając.
3. Ugotować makaron
Dodać makaron, sos sojowy i wino ryżowe lub wytrawne sherry oraz sól i pieprz. Smażyć 3 minuty, mieszając energicznie, żeby mocno odgrzać potrawę, a następnie wlać olej sezamowy i starannie wymieszać. Przełożyć do podgrzanej miski, posypać orzechami i podawać natychmiast.

Jak kupować:
Do tej potrawy nadaje się mieszanka warzyw na patelnię zawierająca kapustę pak choi, kasztany wodne, paprykę, pędy bambusa, brokuły oraz marchewkę.

Vote it up
663
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!