Sufleciki ze szpinakiem i parmezanem

Osobom zaganianym i zmęczonym pracą proponujemy upieczenie sufletu. Jego przyrządzenie nie jest takie straszne jak je malują

 

Składniki na 4 porcje:

- 10 g masła
- 480 g młodego szpinaku
- 1 kromka białego chleba (ok. 40 g), okrojona ze skórki
- 150 ml creme fraiche
- 5 jajek, białka oddzielone od żółtek
- 50 g parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa


1 porcja • 294 kcal • 19 g białka • 21 g tłuszczów (w tym 10 g NKT) • 9 g węglowodanów

1. Ugotować szpinak

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C (200°C w piecyku z termoobiegiem). Lekko nasmarować 4 naczynia żaroodporne po 250 ml. Wrzucić szpinak do suchego rondla ustawionego na małym ogniu i gotować tylko z wilgocią, która pozostała na listkach 2 minuty, aż się skurczą. Wrzucić do sitka i odstawić.

2. Przyrządzić masę sufletową

Porozrywać chleb na małe kawałki i rozdrobnić w mikserze. Wycisnąć ze szpinaku jak najwięcej wilgoci i dodać go do rozdrobnionego chleba wraz z połową creme fraiche, utrzeć mikserem, aby powstała grudkowata masa. Dodać resztę creme fraiche i ucierać jeszcze kilka sekund.

3. Doprawić masę sufletową

Dodać do masy szpinakowej żółtka oraz 3 łyżki parmezanu. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą ilością gałki muszkatołowej. Utrzeć gładką masę.

4. Dodać białka
Ubić w dużej misce sztywną pianę z białek. Nałożyć do niej masę szpinakową i delikatnie wymieszać dużą metalową łyżką. Posypać naczynia do suflecików od wewnątrz połową reszty parmezanu i ustawić je na blasze. Nałożyć masę szpinakową do naczyń, posypać resztą parmezanu i piec 15 minut, aż sufleciki wyrosną i się przyrumienią. Podawać natychmiast.

Dodatki:

• Drobno posiekać 125 g gotowanej szynki lub usmażonego na chrupko bekonu, bądź też kilka odsączonych anchois z puszki. Dodać do masy sufletowej w punkcie 4. przed połączeniem z pianą.
• Położyć nieco rozdrobnionej wędzonej ryby – na przykład łupacza, pstrąga lub piklinga – na dnie każdego naczynia przed dodaniem masy sufletowej.
• Nałożyć pokrojone w kostkę wędzone tofu do każdego naczynia, a następnie przykryć masą sufletową.

Vote it up
281
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!