Stawiaj na błonnik i warzywa

Naukowcy z National Cancer Institute w USA dowiedli, że im więcej w diecie błonnika, tym mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci

Stragany w maju zachwycają. Jeśli właśnie dotarła do Ciebie informacja o nowo odkrytych właściwościach błonnika, cieszysz się jeszcze bardziej – wszak nowalijki to nie tylko źródło witamin i mikroelementów, ale też błonnika! A naukowcy z National Cancer Institute w USA dowiedli, że im więcej go w diecie, tym mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci. Analizując długoterminowe badania niemal 400 tysięcy osób, ustalili, że te z nich, które jadły dużo błonnika, były o 22% mniej narażone na zgon z powodu schorzeń układu krążenia, płuc i chorób zakaźnych niż osoby, które od niego stroniły. Najlepiej jeść 27–40 g błonnika dziennie.

Badacze zaznaczają jednak, że dzieje się tak głównie dzięki błonnikowi zawartemu w produktach pełnoziarnistych, a nie w owocach czy warzywach! Nie rezygnuj więc z wiosennych sałatek z ziarnami zbóż, pełnoziarnistego chleba, otrąb, płatków owsianych, kasz i ciemnego ryżu.

Vote it up
966
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!