Specjały z grilla? Czemu nie!

Czy wiesz, że potrawy pieczone na grillu elektrycznym czy gazowym smakują podobnie jak te przyrządzane na węglu drzewnym. Jaki więc grill wybrać? Doradzamy
 

Wielopalnikowe grille elektryczne gwarantują bardziej równomierne pieczenie i dają więcej możliwości przyrządzania potraw. Możesz na przykład piec mięso na lewej stronie płyty, jednocześnie grillując warzywa i owoce na prawej. Masz też inną możliwość – możesz piec je powoli w temperaturze pośredniej pod płytą główną grilla.

Mycie grilla
Zabrudzoną płytę grilla spryskaj środkiem do mycia piecyków, odczekaj jakiś czas i zmyj środek dużą ilością wody.

Środek przeciwbólowy
W pobliżu grilla trzymaj zawsze aloes w doniczce. W wypadku niewielkiego oparzenia rozerwij jeden z liści i znajdującą się w nim galaretką posmaruj ranę.

Naturalna gaśnica
Płomienie pojawiające się na palenisku grilla elektrycznego lub gazowego na skutek spalania się tłuszczu skapującego z żywności można przytłumić wilgotnym liściem sałaty. Zielony liść zwęgli się, ale nie zacznie się palić.

Bezpieczna butla
Gaz w każdej formie może być niebezpieczny i to samo można powiedzieć o propanie-butanie. Żeby używanie grilla gazowego było bezpieczne, zainstaluj na butli reduktor, który nie tylko będzie cię informował o kończeniu się zapasu gazu, ale odetnie jego dopływ przy zbyt małym ciśnieniu. Zawór  łatwo zamontujesz – po prostu przykręca się go przy butli.

Vote it up
689
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!