Sernikowe, kwaskowate bliźniaki

Lekko kwaskowate serniczki z lemon curd na ciasteczkach maślanych
są wyjątkowo smakowite i nie wymagają pieczenia. Przybrane truskawkami wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je jeść

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 8 okrągłych ciasteczek maślanych
  • sok i skórka otarta z 1 małej
  • cytryny
  • 3 łyżki lemon curd
  • 250 g chudego sera kremowego, schłodzonego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 8 truskawek, obranych
  • z szypułek i pokrojonych na plasterki

1 porcja • 292 kcal • 13 g tłuszczów (w tym 8 g NKT) • 37 g węglowodanów

 

1. Przygotować spody
Ułożyć ciasteczka maślane na stolnicy. Posmarować obficie sokiem z cytryny, rozłożyć połowę lemon curd po trochu na środku każdego i lekko rozsmarować.
 

2. Przygotować masę serową
Wymieszać pozostały sok z cytryny ze skórką i serkiem kremowym oraz cukrem pudrem. Nałożyć łyżeczką na ciasteczka.
 

3. Przybrać
Nałożyć na wierzch resztę lemon curd – powinno go być tyle, by tylko nieco przykrył środek ciastek. Przybrać każdy serniczek plasterkami truskawek.

 

Możesz też użyć:
• Zamiast serka kremowego – sera mascarpone.
• Jako spodów można użyć piegusków z kawałkami czekolady lub ciasteczek owsianych.

Vote it up
245
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!