Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka w sosie maślano-miętowym

Z typowych dla kuchni śródziemnomorskiej pieczonych warzyw, kurczaka oraz niewymagającej gotowania kaszki bulgur szybko przyrządzimy sałatkę

 

Składniki na 4 porcje:


-  200 g kaszki bulgur
-  600 ml wrzącego wywaru warzywnego (z kostki)
-  1 bakłażan, pokrojony w plasterki
-  2 cukinie, pokrojone w plasterki
-  1 duża żółta papryka, pokrojona w grube krążki
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  3 łyżeczki czerwonego octu winnego
-  200 g grillowanego mięsa z kurczaka (piersi przekrojone na ćwiartki)
-  400 g fasoli czarne oczko z puszki, odsączonej i przepłukanej
-  2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
-  25 g masła
-  2 łyżki posiekanej świeżej mięty, plus listki do przybrania

1 porcja • 484 kcal • 28 g białka  • 17 g tłuszczów (w tym 5 g NKT)  • 56 g węglowodanów

Inna propozycja:

Podajmy tę sałatkę z pikantnym dressingiem. Dodać do roztopionego masła posiekaną czerwoną papryczkę chili, bez gniazd nasiennych lub 1/4 łyżeczki pasty chili.

1. Przygotować kaszkę bulgur

Wsypać kaszkę do dużej miski, zalać wywarem i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na 20–25 minut, aż kaszka zmięknie i wchłonie większość wywaru.

2. Upiec warzywa

Rozgrzać dość mocno opiekacz i wyłożyć brytfannę folią aluminiową. Ułożyć warzywa na ruszcie i posmarować łyżką oliwy. Piec 15–20 minut, aż zrobią się miękkie i zaczną się mocno przypiekać. Przewrócić przez ten czas raz na drugą stronę i posmarować łyżką oliwy. Regularnie sprawdzać warzywa i wyjąć z opiekacza, gdy będą gotowe.

3. Przygotować sałatkę

Wrzucić kaszkę bulgur do sitka i odsączyć. Wymieszać resztę oliwy z 1 łyżeczką octu w misce po kaszce. Dodać mięso, fasolę i natkę pietruszki. Wrzucić kaszkę z powrotem do miski. Przekroić plastry bakłażanów na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże) i wrzucić do miski wraz z plasterkami cukinii i papryki. Starannie wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem.

4. Przyrządzić dressing

Roztopić masło w rondelku, dodać resztę octu. Wrzucić miętę i wymieszać. Nałożyć sałatkę na talerze i skropić dressingiem. Przybrać listkami mięty.

Vote it up
249
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!