Sałatka szefa kuchni

Kilka świeżych warzyw, szynka i pikantny ser gouda skropione dressingiem o smaku anchois tworzą wyjątkowo apetyczną i zdrową sałatkę

 

Składniki na 4 porcje:


-  45 g anchois w oliwie z oliwek, odsączonych i grubo posiekanych
-  1 ząbek czosnku, grubo posiekany
-  1/2 łyżeczki musztardy dijon
-  4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-  1 łyżka soku z cytryny
-  2 łyżki tłustej śmietanki
-  1 główka sałaty rzymskiej
-  4 pomidory, pokrojone na cząstki
-  1 awokado, pokrojone w kostkę
-  1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
-  100 g sera gouda, pokrojonego w kostkę
-  100 g pieczonej szynki, pokrojonej w kostkę

1 porcja • 422 kcal • 17 g białka • 37 g tłuszczów (w tym 14 g NKT) • 5,5 g węglowodanów

1. Przyrządzić dressing

Utrzeć w mikserze anchois, czosnek, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Wlać śmietankę i miksować jeszcze kilka sekund.

2. Przygotować sałatkę

Włożyć porwane na kawałki listki sałaty, pomidory, awokado, ogórek, ser i szynkę do dużej salaterki. Delikatnie wymieszać. Można też ułożyć składniki na 4 osobnych talerzach.

3. Doprawić sałatkę

Lekko skropić sałatkę dressingiem, doprawić czarnym pieprzem i podawać natychmiast.

Podawać z chlebem.

Vote it up
290
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!