Sałatka grecka z sosem tahini

Przyrządzenie tej sałatki jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić do salaterki dojrzałe podłużne pomidory, kruche listki sałatkowe, ser feta i oliwki kalamata, a następnie skropić orzechowym w smaku dressingiem tahini. Podawać z bułką

 

Składniki na 4 porcje:


-  200 g sera feta,
-  1 mała sałata rzymska, porwana na kawałki,
-  1/2 ogórka, przekrojonego wzdłuż na połówki, a następnie pokrojonego w plasterki,
-  350 g podłużnych pomidorów lub innych aromatycznych pomidorów, pokrojonych w plasterki,
-  1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki,
-  20 drylowanych oliwek kalamata lub innych czarnych oliwek bez pestek,
-  4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
-  1 łyżka pasty tahini,
-  1 łyżka soku z cytryny,
-  4 duże gałązki natki pietruszki
.

1 porcja • 337 kcal • 12 g białka • 29 g tłuszczów (w tym 10 g NKT) • 6 g węglowodanów

1. Namoczyć ser feta

Wyjąć ser feta z opakowania, odsączyć i włożyć do miseczki z zimną wodą. Odstawić na kilka minut, zająć się w tym czasie przygotowaniem sałatki (w taki sposób usuwa się z sera nadmiar soli).

2. Przygotować sałatkę

Rozdzielić sałatę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji kawałki ogórka, pomidora i czerwonej cebuli. Dodać oliwki.

3. Przyrządzić sos

Utrzeć w misce oliwę z pastą tahini, sokiem z cytryny i odrobiną mielonego pieprzu (lub wymieszać w słoiku z zakrętką). Dodać natkę pietruszki pociętą na kawałki nożyczkami.

4. Doprawić sałatkę

Odsączyć ser feta i pokruszyć na małe kawałki. Użyć 2/3 fety do posypania sałatki. Skropić sosem, a na koniec posypać resztą sera. Podawać w temperaturze pokojowej.

Jak kupować:

• Tahini to pasta z sezamu używana w kuchni bliskowschodniej. Ma ona ciekawy, lekko orzechowy smak i jest jednym z głównych składników humusu (pasty z cieciorki),
• W Grecji zamiast sałaty rzymskiej używa się portulaki pospolitej, która jest krucha i ma łagodny smak. Można też użyć rukoli, choć jest bardziej pikantna.

Vote it up
287
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!