Rożki z grzybami i orzechami włoskimi

Te śliczne, posypane sezamem rożki francuskie przyrządza się bardzo łatwo

 

Podawać na gorąco z ugotowanymi na parze warzywami, takimi jak fasolka szparagowa, lub na zimno z zieloną sałatą albo sałatką coleslaw. Świetnie nadają się też na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Składniki:

-  6 rożków,
-  375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego,
-  150 g orzechów włoskich, posiekanych,
-  15 g masła,
-  2 łyżki śmietany,
-  150 g maleńkich pieczarek,
-  150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
-  1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
-  1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół,
-  1 żółtko, roztrzepane z 1 łyżeczką wody,
-  1 łyżka sezamu,

1 porcja • 501 kcal • 9 g białka • 42 g tłuszczów (w tym 6,5 g NKT) • 24 g węglowodanów

1. Przygotować ciasto i orzechy

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki i, jeśli pozwala na to czas, pozostawić (wciąż w opakowaniu) nie na dłużej niż 20 minut w temperaturze pokojowej. Ułożyć orzechy na dużym talerzu i włożyć do zamrażalnika, by je schłodzić.

2. Przyrządzić nadzienie grzybowe

Roztopić masło na patelni teflonowej. Dodać łyżkę śmietany, grzyby, czosnek i zioła. Smażyć na dość silnym ogniu 6–7 minut, aż grzyby zmiękną, a ich soki wyparują. Przełożyć na schłodzony talerz z orzechami. Skropić resztą śmietany, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z orzechami, rozrzucić na talerzu w pojedynczej warstwie, by szybko wystygły.

3. Przyrządzić rożki

Ostrożnie rozwinąć ciasto i pokroić na 6 kwadratów. Lekko posmarować krawędzie żółtkiem. Ułożyć nieco nadzienia po jednej stronie ukośnej linii łączącej 2 rogi kwadratu i złożyć ciasto tak, by utworzyć rożek. Mocno zlepić krawędzie i odcisnąć na nich widelcem wzorek. Posmarować całe rożki żółtkiem, posypać sezamem i zrobić na wierzchu nacięcie, przez które będzie uciekać para.

4. Upiec rożki

Przełożyć rożki na teflonową blachę lub zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut, aż wyrosną i się przyrumienią.

Vote it up
309
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!