Rozgrzewający dhal

Rozgrzewające przyprawy, mleczko kokosowe o kremowej konsystencji oraz świeże pomidory i cukinie tworzą to klasyczne danie z soczewicy

Wydawnictwo Reader's Digest

Jego przyrządzenie trwa tylko kilka minut. Podawać z indyjskim chlebkiem i gęstym jogurtem naturalnym.

Składniki na 4 porcje:

- 225 g czerwonej soczewicy, wypłukanej i odsączonej
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2,5 cm  świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 400 ml chudego mleczka kokosowego
- 400 ml gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
- 4 pomidory
- sok z 1/2 limonki lub 1 łyżka soku z cytryny
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę o boku 1 cm
- 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

1 porcja • 365 kcal • 16 g białka • 16 g tłuszczów (w tym 7 g NKT) • 42 g węglowodanów

1. Usmażyć cebulę z przyprawami

Wsypać soczewicę do miski i zalać taką ilością zimnej wody, żeby przykrywała soczewicę o 1 cm. Odstawić do namoczenia na czas smażenia cebuli. Rozgrzać olej w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż lekko zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, imbir, kmin rzymski i kurkumę. Smażyć minutę, cały czas mieszając.

2. Dodać soczewicę

Odlać soczewicę i wrzucić do rondla z cebulą razem z mleczkiem kokosowym, wywarem warzywnym oraz solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć częściowo rondel i gotować 5 minut.

3. Przygotować pomidory

W czasie gdy soczewica się gotuje, włożyć pomidory do żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na minutę, wyjąć łyżką cedzakową i opłukać strumieniem zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

4. Doprawić danie

Dodać pomidory do soczewicy wraz z sokiem z limonki lub cytryny. Przykryć rondel i dusić 10 minut. Wrzucić cukinię i dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie, a potrawa będzie gęsta i kremowa. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać listki kolendry I wymieszać.

Możesz też użyć: 
Zamiast soczewicy i cukinii – 2 puszek czerwonej fasoli kidney (po 400 g każda), odsączonej i wypłukanej. Utłuc fasolę z jednej puszki ze 100 g wywaru warzywnego z kostki, a przyprawy dodać wraz z mleczkiem kokosowym. Dodać drugą puszkę fasoli i wymieszać. Dodać 250 g posiekanych listków szpinaku i pomidory. Dusić na małym ogniu bez przykrycia 8–10 minut. Podawać dhal posypany makiem.

Vote it up
294
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!