Racuszki z wędzonym łososiem

Te eleganckie i delikatne racuszki doprawione są cebulą dymką i koperkiem

 

Te eleganckie i delikatne racuszki doprawione są cebulą dymką i koperkiem. Świeża w smaku salsa to doskonały do nich dodatek.

Składniki:
6 porcji
300 ml chudego mleka
180 śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
4 cebule dymki, grubo posiekane
2 duże gałązki świeżego koperku
250 g mąki
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paseczki
olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek light
1 słoiczek czarnego kawioru (ok. 50 g)
świeży koperek lub posiekany szczypiorek, do przybrania
1 porcja • 417 kcal • 22 g białka • 15 g tłuszczów (w tym 7 g NKT) • 53 g węglowodanów
Z czym podawać Salsa ogórkowa z awokado: wymieszać 2 posiekane awokado z sokiem z małej limonki. Dodać 1/2 posiekanego ogórka, 3 łyżki posiekanych listków kolendry oraz posiekaną czerwoną papryczkę chili lub szczyptę łagodnego chili w proszku.

Przygotowanie:
1. Przyrządzić ciasto  Odmierzyć mleko w dużym dzbanku. Dodać 2 łyżki śmietany i sok z limonki. Wymieszać starannie widelcem. Wlać połowę tej mieszaniny do miksera. Wbić jajka i dodać cebulę dymkę. Ucierać minutę. Dodać koperek i mąkę. Ucierać jeszcze minutę, aż ciasto będzie dość jednolite, z maleńkimi kawałkami cebuli dymki i koperku. Wlać pozostałą mieszaninę mleczną i ucierać jeszcze chwilę. Dodać 50 g pokrojonego łososia i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2. Usmażyć racuszki Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Rozgrzać dość mocno ciężką teflonową patelnię, wlać nieco oliwy lub oleju i rozprowadzić po całym dnie. Nałożyć około 2 łyżek ciasta – powinien powstać z tego racuszek o średnicy około 9 cm. Nałożyć jeszcze 2 lub 3 porcje ciasta, w niewielkich odstępach. Smażyć minutę, aż racuszki będą ścięte i na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze około minuty. Zdjąć z patelni i trzymać na blasze w ciepłym piekarniku, gdy smażymy pozostałe placuszki – powinno ich być łącznie 18.
3. Podać racuszki Na środku każdego racuszka ułożyć po kopiastej łyżeczce gęstej śmietany. Przykryć pozostałymi paseczkami łososia i udekorować kawiorem oraz koperkiem lub szczypiorkiem. Ułożyć na podgrzanym półmisku albo na osobnych talerzach i podawać.

Możesz też użyć
Zamiast łososia – wędzonych filetów z makreli (bez skóry) oraz dodać odrobinę łagodnego chrzanu do śmietany. Udekorować rukwią wodną. • Zamiast cebuli dymki, koperku i łososia, zetrzeć grubo marchew, cukinię oraz 75 g sera gruye`re i zmniejszyć ilość mleka do 250 ml. Podawać z jogurtem greckim oraz sałatką z pokrojonych na plasterki pomidorów i czerwonej cebuli.

Vote it up
265
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!