Quiche na szybko

Z gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta można szybko przygotować pyszny domowy quiche

 

Z gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta można szybko przygotować pyszny domowy quiche i wstawić go do piekarnika. Doskonale pasuje do niego sałatka z różnokolorowych warzyw i gotowane młode ziemniaki.

Składniki:
4 porcje
375 g gotowego kruchego ciasta
100 g chudej szynki, pokrojonej w kostkę
4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
2 jajka
150 ml chudego mleka
4 łyżki chudej śmietanki (lub więcej mleka)
100 g bardzo dojrzałego sera cheddar, startego
1 porcja • 435 kcal • 15 g białka • 29 g tłuszczów (w tym 11,5 g NKT) • 31 g węglowodanów
Z czym podawać Przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz rukiew wodna to kolorowa
i zdrowa sałatka do tego dania.
Można też użyć gotowych,
obranych młodych ziemniaków.

Przygotowanie:
1. Wylepić formę ciastem Jeśli mamy na to czas, pozostawić ciasto w opakowaniu na 20 minut w temperaturze pokojowej, żeby po rozwinięciu nie popękało. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C) i wstawić do środka blachę, by się rozgrzała. Nałożyć ciasto do formy o średnicy 20 cm, pomagając sobie wałkiem. Delikatnie wylepić nim brzegi oraz dno. Okroić wzdłuż krawędzi ostrym nożem. Przykryć ciasto pergaminem i ułożyć na nim zmiętą folię aluminiową. Ustawić na blasze i piec 10 minut. Usunąć pergamin i folię. Piec jeszcze 5 minut.
2. Przygotować nadzienie Wymieszać szynkę z cebulą. Wbić jajka do dużego dzbanka z mlekiem i śmietanką (lub dodatkowym mlekiem).
Dodać sól i pieprz, roztrzepać.
3. Nadziać ciasto Posypać ciasto połową sera, następnie nałożyć cebulę oraz szynkę. Posypać resztą sera. Ustawić ponownie na blasze w piekarniku
i zalać jajkami z mlekiem. Piec 30 minut, aż quiche się przyrumieni.

Vote it up
267
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!