Przegrzebki ze smażonym makaronem i rukwią wodną

Przegrzebki podane ze smażonymi warzywami i makaronem to wspaniałe danie

 

Przegrzebki podane ze smażonymi warzywami i makaronem to wspaniałe danie. Ich soki po usmażeniu tworzą doskonały sos do rukwi wodnej.

Składniki na 4 porcje:
200 g cienkiego makaronu chińskiego
300 g przegrzebków bez ikry
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka musztardy
listki z 4 gałązek świeżego estragonu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 opakowania warzyw na patelnię (po 300 g), takich jak brokuły, papryka i kapusta
150 rukwi wodnej
1 porcja • 413 kcal • 28 g białka • 14 g tłuszczów (w tym 2 g NKT) • 47 g węglowodanów

Przygotowanie:
1. Namoczyć makaron
Włożyć makaron do dużej miski i zalać dużą ilością wrzątku. Przykryć i odstawić na 5 minut, aż zmięknie.
2. Zamarynować przegrzebki
Pokroić przegrzebki na grube plasterki i włożyć do miski. Dodać czosnek, skórkę otartą z cytryny, musztardę i estragon. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Starannie wymieszać i odstawić.
3. Usmażyć warzywa
Rozgrzać resztę oliwy w woku lub na dużej patelni. Wrzucić warzywa i smażyć metodą stir-fry, cały czas mieszając, 5 minut.
4. Wymieszać z makaronem
Odcedzić makaron, wytrzeć miskę ręcznikiem papierowym i ponownie włożyć do niej makaron. Dodać usmażone warzywa i starannie wymieszać. Odstawić.
5. Usmażyć przegrzebki
Wrzucić przegrzebki do woka lub na patelnię, dodając całą marynatę. Smażyć 2–3 minuty, przewracając raz na drugą stronę. Rozdzielić warzywa z makaronem na 4 duże talerze. Ułożyć obok przegrzebki i rukiew wodną.
6. Przyrządzić sos
Wlać do woka lub na patelnię 4 łyżki wrzątku. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobując z dna to, co do niego przywarło. Gotować kilka sekund na bardzo dużym ogniu. Polać rukiew wodną wrzącym sosem i podawać natychmiast.

Vote it up
322
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!