Cholesterol - kiedy zaczynają się problemy z cholesterolem?

Organizm każdego z nas wytwarza cholesterol, przyjmujemy go również z pożywieniem. Trzeba jednak uważać - nadmiar cholesterolu może powodować poważne problemy zdrowotne!
 
Czym jest cholesterol?
 
Cholesterol to organiczny związek chemiczny, zaliczany do steroli. Należy wiedzieć, że cholesterol jest substancją konieczną do właściwego funkcjonowania organizmu. Zdecydowaną większość potrzebnej dawki potrafi on wytworzyć sobie sam (cholesterol endogenny), zwłaszcza w wątrobie. Przyjmujemy jednak cholesterol również z pożywienia (cholesterol egzogenny).
 
Jaką rolę odgrywa cholesterol w naszym organizmie?
  • Jest elementem budującym błony większości komórek,
  • Współtworzy osłonki mielinowe, chroniąc w ten sposób nerwy przed urazami,
  • Bez niego organizm nie wytworzy ani nie przyswoi witaminy D,
  • Bierze aktywny udział w produkcji wielu hormonów,
  • Znajduje się w składzie żółci, wpływając na procesy trawienne.
Dobry i zły cholesterol
 
Cholesterol powinien docierać do wszystkich komórek w całym ciele. Jako że nie jest on substancją rozpuszczalną we krwi, to aby móc przemieszczać się po organizmie, musi łączyć się z białkami. Każda taka cząsteczka to lipoproteina (tłuszcze to lipidy, a białka to proteiny). W zależności od proporcji tych substancji w ten sposób tworzą się LDL o niskiej gęstości (low density lipoproteins) oraz HDL o wysokiej gęstości (high density lipoproteins).
 
Cząsteczki LDL potocznie nazywane są złym cholesterolem, w rzeczywistości jednak odgrywają bardzo ważną rolę - do one dostarczają cholesterol do poszczególnych komórek w całym organizmie. One pobierają go tyle, ile potrzebują. Pozostałe cząsteczki jednak osiadają na ściankach tętnic, mogąc powodować różnego rodzaju zatory.
 
W tym momencie rozpoczyna się zadanie HDL. Przemieszczając się po organizmie, zabierają nadwyżki cholesterolu i transportują je z powrotem do wątroby. Tam zostają one zużyte (m.in. do produkcji kwasu żółciowego) oraz wydalone. I dlatego HDL zwane jest dobrym cholesterolem.
 
Trzeba podkreślić, że cholesterol sam w sobie nie jest ani zły, ani dobry - wszystko się zmienia dopiero w sytuacji, gdy zaburzona zostaje ich właściwa proporcja. Szkodliwy jest też zbyt wysoki poziom ogólny cholesterolu.
 
Przyczyny podwyższonego cholesterolu
 
Podwyższony poziom cholesterolu wynika najczęściej z diety, w której znajduje się zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych oraz trans. Zawierają je m.in. tłuste mięso i wędliny, jedzenie typu fast food, tłuste produkty mleczne (śmietana, ser żółty), konserwy, niektóre spośród olejów (zwłaszcza palmowy i kokosowy).
 
Aby sprawdzić, czy Twoje wyniki badań cholesterolu mieszczą się w normie, sprawdź tutaj: https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/poziomy-cholesterolu-czy-mieszcze-sie-w-normie/.
 
Jak rozpoznać problemy z cholesterolem?
 
Dla zdrowia niebezpieczna jest za duża ilość cholesterolu LDL przy zbyt małej ilości HDL. Taki stan może jednak utrzymywać się przez lata, zanim odczujemy objawy - pojawiają się one dopiero wtedy, gdy na ścianach tętnic odłoży się stosunkowo dużo cholesterolu, tworząc złogi. Te zwężają światło tętnic, usztywniają też naczynia krwionośne. Cały ten proces nazywany jest miażdżycą.
 
W wyniku miażdżycy na ciele mogą pojawiać się żółte zgrubienia, tzw. złogi cholesterolowe. Najczęściej zlokalizowane są one w okolicach powiek, w zgięciach łokci czy pod piersiami. Dużo rzadziej występują one na skórze lub w formie guzków na ścięgnach na nadgarstkach i łydkach. Ponadto w wyniku miażdżycy mogą pojawić się problemy z koncentracją oraz pamięcią.
 
Czym grozi podwyższony poziom cholesterolu?
 
Same objawy miażdżycy mogą wydawać się stosunkowo mało uciążliwe - jednak stale utrzymujący się podwyższony poziom cholesterolu połączony z brakiem przeciwdziałań może zakończyć się chorobą wieńcową. Tę rozpoznamy po uczuciu piekącego i rozrywającego ucisku w klatce piersiowej (dławica piersiowa), tuż za mostkiem. Ból ten może promieniować na szyję, żuchwę, nadbrzusze czy ramiona. Atakuje zazwyczaj w stresujących sytuacjach, pod wpływem zimnego powietrza, w momencie wysiłku fizycznego czy w czasie jedzenia.
 
W najgorszych przypadkach nadmiar cholesterolu kończy się zawałami serca oraz udarami mózgu.
 
Materiał Partnera
Vote it up
7
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!