Polskie jaja leczą nawet miażdżycę

Efektu projektu Ovocura
 

Ściślej – wrocławskie jaja. Naukowcy z tamtejszego Uniwersytetu Przyrodniczego i Akademii Medycznej w ramach projektu Ovocura podawali kurom i przepiórkom specjalną karmę. W ten sposób wyprodukowano jaja, które leczą. Preparaty biomedyczne powstałe na ich bazie mogą być pomocne w terapii schorzeń układu nerwowego (w tym alzheimera), w leczeniu miażdżycy (bo cholesterol z jaj jest zdrowy!) i osteoporozy (preparaty wapniowe ze skorupek). Naukowcy pracują jeszcze nad preparatami, które można będzie wykorzystać do produkcji  leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie oraz chorobom dermatologicznym.

To przyszłość – potrzebne są jeszcze badania kliniczne i sporo pieniędzy. Ale już dziś jest pewne, że jaja to „najbardziej wartościowy na świecie surowiec spożywczy” – jak od lat przekonuje kierujący badaniami wielki znawca jaj prof. Tadeusz Trziszka.

Vote it up
588
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!