Placuszek z truskawkami i cynamonem

Ten placuszek, przypominający amerykańskie naleśniki, przyrządza się błyskawicznie i podaje z przepysznymi truskawkami

 

Jeśli mamy ochotę na jeszcze mocniejsze wrażenia smakowe, możemy polać go śmietanką lub nałożyć na niego lody.

Składniki na 4 porcje:


-  100 g mąki
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka drobnego cukru
-  1 jajko
-  1 łyżeczka esencji waniliowej
-  100 ml chudego mleka
-  20 g masła
-  400 g truskawek, przekrojonych na połówki
-  1/2 łyżeczki cynamonu
-  3 łyżki cukru
-  gałązki mięty, do przybrania

1 porcja • 245 kcal • 7 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 43 g węglowodanów

1. Przyrządzić ciasto

Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem. Zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajko. Dodać esencję waniliową i wlać trochę mleka. Lekko roztrzepać jajko z mlekiem. Stopniowo wyrabiać z mąką, dolewając po odrobinie mleka. Kiedy ciasto będzie już dość gęste, ale zanim jeszcze dodamy całe mleko, starannie wyrobić, żeby nie było grudkowate. Stopniowo dodać resztę mleka i wyrobić jednolite ciasto.

2. Usmażyć placuszek

Rozgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Na patelni o średnicy 20–22 cm i z metalową rączką (jeśli rączka jest drewniana, owinąć ją folią aluminiową, by nie spaliła się w opiekaczu) roztopić masło. Rozprowadzić je po dnie, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu, aż przyrumieni się od spodu. Ciasto ma wyrosnąć i niemal całkowicie ściąć się na wierzchu. Na powierzchni powinny być widoczne drobne pęcherzyki.

3. Wstawić do opiekacza

Wstawić patelnię do opiekacza i piec minutę. Rozłożyć truskawki równomiernie na racuszku. Posypać cynamonem i cukrem. Opiekać jeszcze 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Pokroić na porcje, udekorować miętą i podawać natychmiast.

Możesz też użyć:

•   Zamiast samemu robić ciasto, można kupić gotowe naleśniki. Odgrzać 4 duże naleśniki po jednym na patelni z odrobiną roztopionego masła. Smażyć 30 sekund lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Złożyć wszystkie naleśniki na ćwiartki. Włożyć razem na patelnię, dodać truskawki, cynamon i cukier jak w głównym przepisie (użyć drobnego cukru, który szybciej się rozpuści) i wstawić do opiekacza na około 2 minuty.,
•    Truskawki można zastąpić malinami, czarnymi jagodami lub jeżynami.

Vote it up
377
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!