Pilaw basmati z kurczakiem tikka

Przepyszne danie, szczególnie jeśli podamy je z zieloną sałatą lub raitą

 

Ryż basmati o pękatych ziarnach, ugotowany z czosnkiem, przyprawami, pomidorkami koktajlowymi i marynowaną, smażoną piersią kurczaka to naprawdę smaczne danie, szczególnie jeśli podamy je z zieloną sałatą lub raitą

Składniki na 4 porcje:
4 małe filety z piersi kurczaka (ok. 125 g każdy)
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka przyprawy tikka lub łagodnego curry
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plasterki
250 g ryżu basmati, wypłukanego
600 ml gorącego wywaru warzywnego lub drobiowego (z kostki)
50 g rodzynków
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
100 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
25 g prażonych orzeszków piniowych
cząstki cytryny, do przybrania
1 porcja • 510 kcal • 37 g białka • 12 g tłuszczów (w tym 1 g NKT) • 63 g węglowodanów

Przygotowanie:
1. Zamarynować mięso
Pokroić każdy filet na 3–4 paseczki. Wymieszać z połową czosnku i połową przyprawy tikka lub curry. Odstawić do zamarynowania na czas przyrządzania pilawu, obracając mięso w marynacie po około 10 minutach.
2. Doprawić ryż
Rozgrzać olej w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić plasterki cebuli i resztę czosnku. Smażyć na małym ogniu 3 minuty. Wsypać ryż i posypać resztą przyprawy
tikka lub curry. Wymieszać. Rozgrzać opiekacz lub patelnię grillową.
3. Ugotować pilaw
Wlać do ryżu gorący wywar i dodać 1/2 łyżeczki soli oraz rodzynki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały. Przykryć i gotować 10 minut, bez podnoszenia pokrywki. Cały płyn ma zostać wchłonięty przez ryż, w którym powinny być widoczne małe dziurki. W razie konieczności przykryć rondel i gotować jeszcze 2 minuty. Dodać kolendrę i pomidory, mieszając lekko podgrzewać chwilę, zdjąć rondel z ognia i odstawić na 5 minut. Wrzucić orzeszki piniowe i wymieszać widelcem.
4. Usmażyć mięso
Wstawić paski mięsa do opiekacza lub smażyć na patelni grillowej 6–8 minut, w czasie gdy ryż się gotuje. Przewrócić je raz na drugą stronę. Nałożyć pilaw na półmisek i przykryć paskami mięsa. Podawać z cząstkami cytryny.

Możesz też użyć 
Zamiast piersi kurczaka – filetów z łososia (w całości) lub kotletów jagnięcych – należy je smażyć na patelni grillowej 6–8 minut. Przyrządzić marynatę imbirową do łososia lub jagnięciny, ucierając łyżeczkę utartego świeżego imbiru z przyprawą tikka lub curry.

Vote it up
287
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!