Pikantne ziemniaki po indyjsku ze szpinakiem i soczewicą

Łatwo przyrządzić szybkie i sycące danie indyjskie, dodając do ziemniaków szpinak, rozgrzewające przyprawy i pyszną soczewicę puy

 

Składniki na 4 porcje:

- 750 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
- 250 g listków młodego szpinaku
- 31/2 łyżki oleju arachidowego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 mała zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 puszki soczewicy puy (ok. 250 g każda)
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 porcja • 630 kcal • 37 g białka • 13 g tłuszczów (w tym 2 g NKT) • 97 g węglowodanów


1. Ugotować ziemniaki
Gotować ziemniaki 8–10 minut, aż trochę zmiękną.

2. Ugotować szpinak
Ustawić sitko do gotowania na parze nad ziemniakami i gotować szpinak 3–4 minuty, ewentualnie nakłuć w kilku miejscach torebkę ze szpinakiem i wstawić na 2–3 minuty do kuchenki mikrofalowej, aż listki się skurczą. Przełożyć do cedzaka i odsączyć, wyciskając większość płynu grzbietem łyżki.

3. Usmażyć cebulę z przyprawami
Rozgrzać 3 łyżki oleju na dużej patelni lub w woku. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Dodać imbir, chili, mieloną kolendrę i kurkumę. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 3–4 minuty, cały czas mieszając. Porozdzielać listki szpinaku dwoma widelcami i wrzucić je na patelnię razem z soczewicą. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać mocno na małym ogniu, aż potrawa zacznie bulgotać.

4. Doprawić danie
W czasie gdy potrawa się rozgrzewa, rozgrzać pozostały olej na małej patelni. Wrzucić czosnek i kmin rzymski. Smażyć 1–2 minuty, aż lekko się przyrumienią. Dodać połowę listków kolendry. Przełożyć gorące warzywa na podgrzany półmisek. Posypać usmażonym czosnkiem i kminem rzymskim oraz resztą listków kolendry.

Najlepiej podawać potrawę z raitą ogórkową, która złagodzi ostry charakter tego dania.

Vote it up
260
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!