Pikantna sałatka z trzech fasoli

Warzywa strączkowe z puszki to niezwykle przydatny produkt, z którego można błyskawicznie przyrządzić zdrową potrawę

 

Zmieszajmy je ze świeżą zieloną fasolką i serem mozzarella oraz pikantnym dressingiem, a otrzymamy bardzo smaczną sałatkę, którą najlepiej podać z pieczywem czosnkowym na ciepło-

Składniki na 4 porcje:

-  125 g zielonej fasolki,
-  2 łyżki oliwy z oliwek,
-  2 łyżki białego octu winnego,
-  1 łyżeczka łagodnego chili w proszku lub papryki w proszku,
-  1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
-  400 g fasoli cannellini lub kidney, odsączonej i wypłukanej,
-  400 g fasoli flageolet lub czarne oczko z puszki, odsączonej i wypłukanej,
-  6 cebulek dymek, posiekanych,
-  150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę lub słupki,
-  2 duże lub 4 małe pomidory, pokrojone w cienkie plasterki,
-  4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki lub listków kolendry
.

1 porcja • 286 kcal • 17,5 g białka • 14,5 g tłuszczów (w tym 6 g NKT) • 21 g węglowodanów

Możesz też użyć:

Zamiast mozzarelli – sera feta, stilon lub cheddar.

1. Ugotować fasolkę

Wrzucić fasolkę szparagową do rondla z osolonym wrzątkiem i gotować 3–5 minut. Odlać i przepłukać strumieniem zimnej wody. Odsączyć i przełożyć do dużej salaterki.

2. Przyrządzić dressing

Wlać oliwę do słoika z wieczkiem. Dodać ocet, curry lub paprykę i czosnek. Wsypać 1/2 łyżeczki soli morskiej i mielonego pieprzu. Zakręcić słoik i mocno potrząsnąć, żeby wymieszać składniki.

3. Doprawić sałatkę

Dodać do salaterki fasolę z puszek, cebulę i mozzarellę. Wymieszać z sosem.

4. Podawać

Ułożyć plasterki pomidorów na dużym półmisku. Nałożyć na nie fasolę z mozzarellą. Posypać natką pietruszki lub kolendrą. Jeśli mamy czas, schłodzić w lodówce.

Dodatki:

Dodać awokado do sałatki. Przekroić je na połówki, obrać i usunąć pestkę, a następnie pokroić na kawałki.

Vote it up
267
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!