Piersi kaczki w sosie z czarnych porzeczek i brandy ze smażonym pasternakiem.

Lekko słodkawy pasternak doskonale komponuje się z filetami z kaczej piersi w gęstym owocowym sosie

 

Lekko słodkawy pasternak doskonale komponuje się z filetami z kaczej piersi w gęstym owocowym sosie. Podawać z zieloną fasolką szparagową, ugotowaną na parze, i bagietką.

Składniki na 4 porcje:
250 g małych pasternaków, pokrojonych na plasterki
2 cebule, każda przekrojona na 8 cząstek
4 filety z piersi kaczki, ze skórą (ok. 190 g każdy)
1 łyżka oleju słonecznikowego
8 łyżek brandy
4 łyżki syropu lub nalewki z czarnej porzeczki (syrop o zawartości 50% owoców)
sok z 1 cytryny
gałązki natki pietruszki, do przybrania
1 porcja • 768 kcal • 29 g białka • 55 g tłuszczów (w tym 16 g NKT) • 23 g węglowodanów

Przygotowanie:
1. Ugotować warzywa
Włożyć pasternak i cebulę do dużego rondla. Zalać wrzątkiem tak, żeby tylko lekko je zakrywał. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować 5 minut. Pasternak powinien być miękki, ale nadal jędrny. Starannie odcedzić warzywa i włożyć z powrotem do rondla.
2. Przyrumienić skórę kaczki
Naciąć skórę kaczki w kratkę, w czasie gdy warzywa się gotują. Rozgrzać olej na patelni na dużym ogniu. Wrzucić piersi kaczki skórą w dół. Zmniejszyć ogień i smażyć 5 minut, przyciskając mięso od czasu do czasu łopatką (ale nie odwracać go na drugą stronę), aż wycieknie z niego tłuszcz, a skórka przyrumieni się mocno i zrobi chrupiąca.
3. Przyrumienić warzywa
Skropić pasternak i cebulę 2 łyżkami tłuszczu z patelni. Starannie w nim obtoczyć. Ustawić rondel na dość małym ogniu, żeby warzywa lekko się przyrumieniły. Mieszać i odwracać na drugą stronę od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Pasternak powinien być nadal jędrny, a cząstki cebuli miękkie i miejscami mocno przyrumienione. Przełożyć na ciepły talerz.
4. Skończyć smażenie kaczki
Zlać nadmiar tłuszczu z patelni i przewrócić piersi na drugą stronę. Smażyć na dość małym ogniu 10–15 minut, odwracając jeszcze raz na drugą stronę. Po 10 minutach będą bardzo różowe i bardzo soczyste w środku, natomiast po 15 minutach wysmażone (choć wciąż lekko różowawe w środku) i nadal soczyste. Doprawić solą oraz pieprzem w ostatniej minucie smażenia. Ułożyć piersi na warzywach, najlepiej pokrojone w plasterki.
5. Przyrządzić sos
Wlać na patelnię brandy, syrop lub likier porzeczkowy oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować około 30 sekund. Mieszać, zeskrobywać z dna to, co do niego przywarło, aż płyn odparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. Polać nim kaczkę, udekorować natką pietruszki i natychmiast podawać.

Vote it up
262
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!