Pieczone brzoskwinie na kromkach słodkiej bułki

Wykwintny deser można przyrządzić błyskawicznie z kilku prostych składników dobrej jakości. Upieczone brzoskwinie z nadzieniem z sera mascarpone podaje się na kromkach słodkiej bułki, posmarowanych dżemem, i polewa syropem z brandy

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 410 g połówek brzoskwini w syropie z puszki
  • 4 kromki słodkiej bułki
  • 6 łyżeczek dżemu malinowego
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 1 łyżka curku
  • 25 g masła
  • 15 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki brandy
  • 1 porcja • 466 kcal
  •  

• 21 g tłuszczów (w tym 12,5 g NKT) • 65 g węglowodanów

 

1. Przygotować owoce
Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Ustawić sitko na rondlu, włożyć brzoskwinie i odsączyć. Odstawić.
 

2. Przygotować bułkę
Usunąć skórkę z kromek i okroić tak, by nadać im kształt krążków nieco większych niż brzoskwinie. Posmarować obficie dżemem, szczególnie w środku. Ułożyć na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym. Jeśli mamy więcej niż 4 połówki brzoskwiń, należy pozostałe posiekać i nałożyć na dżem.
 

3. Dodać ser mascarpone
Nałożyć po łyżce sera mascarpone do każdej połówki brzoskwini. Ułożyć brzoskwinie przekrojoną stroną w dół na krążkach bułki. Przycisnąć, by zamknąć ser w środku (nie szkodzi,
jeśli nieco sera zostało wyciśnięte na zewnątrz – należy tylko dopilnować, by większość znalazła się w środku).

4. Posłodzić i posypać migdałami
Poprószyć każdą brzoskwinię cukrem. Przekroić masło na 4 plasterki, nałożyć każdy na połówkę brzoskwini i delikatnie przycisnąć. Posypać płatkami migdałów, wciskając niektóre w masło, by pozostały na wierzchu w trakcie pieczenia. Posypać resztą cukru.
5. Upiec brzoskwinie
Piec 7 minut, aż masło się roztopi, a migdały przyrumienią. Bułka powinna mieć przyrumienione brzegi i miejscami być chrupiąca.
 

6. Przyrządzić sos
W czasie gdy brzoskwinie się pieką, gotować pozostały syrop na dużym ogniu około 3 minut, aż zgęstnieje. Ułożyć krążki bułki z brzoskwiniami na podgrzany półmisek. Dodać brandy do syropu i polać nim brzoskwinie. Podawać natychmiast.

 

Możesz też użyć:
• Zamiast brandy – słodkiego sherry i dodać mrożonych malin do syropu. Nalać na półmisek obok brzoskwiń
• Ser mascarpone zastąpić ricottą.

Vote it up
323
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!