5 przepisów na resztki kurczaka lub indyka

Z resztek mięsa kurczaka lub indyka mozna łatwo przyrządzić wyjątkowo szybki posiłek

 

Wystarczy dodać kilka składników ze spiżarni, kilka świeżych produktów i może jeszcze jakąś ciekawą przyprawę, żeby podać na stół pyszną potrawę.

Indyk koronacyjny z ryżem rozmaitości

Wymieszać 100 ml majonezu z 4 drobno posiekanymi cebulkami dymkami i 100 g posiekanych suszonych moreli oraz 100 ml chudego jogurtu naturalnego. Dodać 1–3 łyżeczki pasty curry, sól i pieprz. Wrzucić do tego sosu 300 g pokrojonego w kostkę pieczonego indyka. Na dużej patelni usmażyć 700 g mrożonych warzyw z ryżem – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać sos z mięsem i odgrzać na bardzo małym ogniu 2–3 minuty, często mieszając. Podawać natychmiast.

1 porcja • 51 kcal • 34 g białka • 22 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 45 g węglowodanów

Papryka nadziewana kurczakiem i kuskusem

Wrzucić do miski 150 g kuskusu, 2 łyżki drobnych rodzynków i posiekany ząbek czosnku. Zalać 300 ml wrzącego wywaru warzywnego z kostki. Przykryć i odstawić. Przekroić 4 czerwone lub zielone papryki wzdłuż na połówki i gotowaćwe wrzątku 5 minut. Odlać i włożyć do brytfanny przekrojoną stroną do góry. Dodać do kuskusu 250 g pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka i łyżkę posiekanego świeżego oregano. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nadziać paprykę farszem, posypać 100 g pokruszonego sera feta. Opiekać w średniej temperaturze 10 minut, aż farsz się przyrumieni. Podawać z sałatką.

1 porcja • 322 kcal • 27 g białka • 8 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 37 g węglowodanów

Sauté z kurczaka, cieciorki i papryki

Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu. Wrzucić dużą cebulę pokrojoną w plasterki, łyżkę posiekanego świeżego imbiru oraz  posiekany ząbek czosnku. Smażyć 3 minuty. Dodać czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, pokrojone w plasterki, i smażyć jeszcze 3 minuty. Wrzucić około 200 g pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka oraz 2 puszki cieciorki (po 400 g), odsączonej i wypłukanej. Doprawić solą i pieprzem. Odgrzać starannie na małym ogniu 2–3 minuty. Dodać 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry oraz skórkę otartą z cytryny. Podawać z opieczoną bułką i miseczką chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym szczypiorkiem.

1 porcja • 318 kcal • 26 g białka • 11 g tłuszczów (w tym 2 g NKT) • 30 g węglowodanów

Chińskie naleśniki z kurczakiem

Wlać na małą patelnię łyżkę oliwy z oliwek, 4 łyżki sosu sojowego i 4 łyżki wytrawnego sherry. Dodać 1/2 łyżeczki przyprawy „pięć smaków”, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i łyżkę cukru. Podgrzewać na małym ogniu, żeby rozpuścić cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować  minutę. Pokroić około 300 g pieczonego kurczaka w paseczki i wrzucić na patelnię. Smażyć 3–4 minuty, mieszając, aż kurczak odgrzeje się i pokryje sosem. Posiekać pęczek cebulki dymki i pokroić ogórek w plasterki. Ułożyć na półmisku. Dodać 1/2 główki poszatkowanej kapusty pekińskiej. Podgrzać 2 opakowania gotowych chińskich naleśników zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podać na stół kurczaka z sałatką i naleśnikami. Każdy ze stołowników powinien położyć na naleśniku nieco kurczaka i dużo sałatki, a następnie zawinąć.

1 porcja • 409 kcal • 32 g białka • 11 g tłuszczów (w tym 2 g NKT) • 41 g węglowodanów

Sałatka z indyka i granatów

Pokroić w kostkę 200 g pieczonego indyka i 100 g gotowanej szynki. Wymieszać. Utrzeć 2 łyżki octu balsamicznego z łyżeczką cukru i 4 łyżkami oliwy. Pokroić czerwoną cebulę w cienkie plasterki. Wrzucić do miski razem z 100 g rukwi wodnej i główką sałaty porwaną na kawałki. Wymieszać z sosem. Posypać nasionami granatu lub 200 g jagód, ewentualnie 200 g pokrojonych na połówki czerwonych winogron oraz 4 łyżkami posiekanych orzechów pekan lub włoskich i 75 g drobno rozkruszonego niebieskiego sera pleśniowego. Nałożyć na 4 talerze. Dodać indyka i szynkę. Podawać z pieczywem.

1 porcja • 415 kcal • 30 g białka • 27 g tłuszczów (w tym 7 g NKT) • 5 g węglowodanów

Wszystkie przepisy dla 4 osób

Vote it up
329
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!