Pięć fantastycznych sosów do lodów

Sklepy oferują doskonały wybór dobrych lodów, z których można przygotować wspaniały deser. Warto wypróbować te doskonałe sosy, które sprawią, że lody będą niezapomnianą ucztą dla podniebienia

 

Sos melba

Pokroić w plasterki 400 g brzoskwiń z puszki, zmiksować z ich syropem i przelać do słoika. Zmiksować 300 g malin w syropie (jeśli nie lubimy pestek w malinach i mamy czas, należy przetrzeć je przez sito). Oba sosy powinny być kwaskowate, by dobrze komponowały się ze słodkimi lodami, jeśli jednak wolimy słodsze, możemy dosłodzić je łyżeczką cukru pudru. Nalać oba sosy do 4 pucharków w kilku warstwach, nie mieszając ich, zaczynając od brzoskwiniowego. Nałożyć lody na środek i podawać

1 porcja • 121 kcal • 0,1 g tłuszczów (w tym 0 g NKT) • 31 g węglowodanów

Kremowy sos klonowy z orzechami włoskimi

Roztopić 20 g masła w małym rondlu i wrzucić 100 g orzechów włoskich połamanych na kawałki. Smażyć na dużym ogniu kilka sekund, cały czas mieszając, zmniejszyć ogień i dodać 2 łyżki rumu lub brandy oraz 6 łyżek syropu klonowego. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować 2 minuty, aż syrop trochę zgęstnieje. Dodać 150 ml śmietanki i zestawić rondel z ognia. Polać sosem lody waniliowe, czekoladowe lub kawowe i podawać natychmiast.

1 porcja • 409 kcal • 41 g tłuszczów (w tym 16,5 g NKT) • 2 g węglowodanów

Sos śliwkowy z porto

Utrzeć w mikserze 100 g suszonych śliwek bez pestek z 200 ml soku pomarańczowego i 6 łyżkami porto. Podawać na ciepło lub rozgrzać szybko w małym rondlu albo odpowiednim naczyniu w kuchence mikrofalowej. Podawać z lodami waniliowymi, kawowymi lub czekoladowymi.

1 porcja • 88 kcal • 0,15 g tłuszczów (w tym 0 g NKT) • 16 g węglowodanów

Sos kajmakowy na ciepło

Włożyć 40 g masła do małego rondla i dodać 100 g jasnego cukru muscovado oraz 50 g sztucznego miodu. Roztopić na dość małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zestawić z ognia i dodać 125 ml mleka zagęszczonego z puszki. Doprowadzić do lekkiego wrzenia mieszając. Przelać do dzbanka i podawać natychmiast, jako polewę do lodów waniliowych.

1 porcja • 257 kcal • 12 g tłuszczów (w tym 7 g NKT) • 38 g węglowodanów

Sos czekoladowy

Rozgrzać w małym rondlu na średnim ogniu 6 łyżek sztucznego miodu i 150 g połamanej na kawałki gorzkiej czekolady. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Podawać z lodami, racuszkami lub owocami.

1 porcja • 312 kcal • 10,5 g tłuszczów (w tym 6 g NKT) • 56 g węglowodanów

Wszystkie przepisy opracowano dla 4 osób

Vote it up
34
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!