Włoskie ciasto z owocami i orzechami bez pieczenia

Panforte to włoskie ciasto z owoców, orzechów, miodu i przypraw, które przyrządza się bez pieczenia. Doskonale smakuje z kawą lub likierem

 

Składniki na 6 porcji:

 

  • 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 g prażonych płatków migdałów lub posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g mieszanki suszonych owoców, posiekanych
  • 100 g suszonych fig, posiekanych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • cukier puder, do poprószenia

    1 porcja • 425 kcal • 24 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 46 g węglowodanów

1. Roztopić czekoladę
Ustawić żaroodporną miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą. Wrzucić czekoladę i odczekać, aż się roztopi, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do zamrażalnika płytką okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wymieszać w dużej misce suszone owoce, figi, migdały, kolendrę i cynamon.

2. Połączyć składniki
Wlać roztopioną czekoladę do owoców. Dodać miód i starannie wymieszać wszystkie składniki.

3. Nałożyć do formy
Wyłożyć formę dużym kawałkiem folii spożywczej tak, by jej krańce zwisały poza krawędzie formy. Nałożyć do środka ciasto i lekko przycisnąć, przykryć resztą folii. Przycisnąć dłonią, by wygładzić powierzchnię.

4. Schłodzić i podawać
Wstawić do zamrażalnika na 10 minut, aż ciasto lekko stwardnieje. Odwinąć z folii i wyłożyć na półmisek, odwracając. Usunąć folię i mocno poprószyć cukrem pudrem. Pokroić na 12 porcji i podawać.

Możesz też użyć:

Zamiast fig, mielonych migdałów, kolendry, cynamonu i miodu – 200 g herbatników petit-beurre. Włożyć je do plastikowej torebki i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Dodać do owoców wraz ze 100 g grubo posiekanych kandyzowanych wiśni. Przed wymieszaniem z czekoladą dodać 2 łyżki soku pomarańczowego.

Vote it up
309
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!