Składniki na 6 porcji:
- 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
- 100 g prażonych płatków migdałów lub posiekanych orzechów laskowych
- 200 g mieszanki suszonych owoców, posiekanych
- 100 g suszonych fig, posiekanych
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płynnego miodu
- cukier puder, do poprószenia
1 porcja • 425 kcal • 24 g tłuszczów (w tym 4 g NKT) • 46 g węglowodanów
1. Roztopić czekoladę
Ustawić żaroodporną miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą. Wrzucić czekoladę i odczekać, aż się roztopi, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do zamrażalnika płytką okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wymieszać w dużej misce suszone owoce, figi, migdały, kolendrę i cynamon.
2. Połączyć składniki
Wlać roztopioną czekoladę do owoców. Dodać miód i starannie wymieszać wszystkie składniki.
3. Nałożyć do formy
Wyłożyć formę dużym kawałkiem folii spożywczej tak, by jej krańce zwisały poza krawędzie formy. Nałożyć do środka ciasto i lekko przycisnąć, przykryć resztą folii. Przycisnąć dłonią, by wygładzić powierzchnię.
4. Schłodzić i podawać
Wstawić do zamrażalnika na 10 minut, aż ciasto lekko stwardnieje. Odwinąć z folii i wyłożyć na półmisek, odwracając. Usunąć folię i mocno poprószyć cukrem pudrem. Pokroić na 12 porcji i podawać.
Możesz też użyć:
Zamiast fig, mielonych migdałów, kolendry, cynamonu i miodu – 200 g herbatników petit-beurre. Włożyć je do plastikowej torebki i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Dodać do owoców wraz ze 100 g grubo posiekanych kandyzowanych wiśni. Przed wymieszaniem z czekoladą dodać 2 łyżki soku pomarańczowego.
Prześlij komentarz