Paella z owocami morza i bekonem

Tę paellę można przyrządzać błyskawicznie, a jest daniem pełnym smaku i aromatu

 

Tę paellę można przyrządzać błyskawicznie, a jest daniem pełnym smaku i aromatu. Jedyne, co trzeba do niej podać, to sałata lub gotowane na parze zielone warzywa

Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
1 zielona papryka, posiekana
2 duże ząbki czosnku, posiekane
200 g wędzonego bekonu w plastrach
1 duży, posiekany pomidor lub 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
300 g ryżu do paelli
1/2 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych
1,2 l gorącego wywaru drobiowego lub rybnego (z kostki)
400 g mrożonej mieszanki owoców morza
cząstki limonki, do podania
1 porcja • 521 kcal • 29 g białka • 15 g tłuszczów (w tym 5 g NKT) • 73 g węglowodanów

Przygotowanie:
1. Usmażyć warzywa
Rozgrzać oliwę w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, czosnek i bekon. Smażyć na małym ogniu 5 minut. Dodać pomidora i smażyć jeszcze 2 minuty.
2. Dodać ryż i szafran
Wsypać ryż i wymieszać tak, by całkowicie pokrył się oliwą. Dodać szafran i podgrzewać przez kilka sekund, a następnie wlać gorący wywar. Doprowadzić do wrzenia, lekko wymieszać i dusić na małym ogniu 5 minut.
3. Dodać owoce morza
Wrzucić mrożone owoce morza, wymieszać, doprowadzić do lekkiego wrzenia i dusić maksymalnie 10 minut, aż ryż zrobi się miękki i wchłonie cały płyn. Mieszać od czasu do czasu. Podawać z cząstkami limonki, jeśli lubimy.

Możesz też użyć:
• Zamiast mieszanki mrożonych owoców morza użyć owoców morza, na przykład małży, surowych krewetek i ośmiorniczek.
• Można też użyć 250 g mięsa kurczaka pokrojonego na paseczki, usmażonego wraz z warzywami jak w punkcie 1.

Jak kupować:
Jeśli nie możemy kupić specjalnego ryżu do paelli, możemy go zastąpić włoskim ryżem arborio.

Vote it up
223
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!