Owoce w cieście z sezamem – przysmak dużych i małych

Uduszone nektarynki posypane złocistą kruszonką z płatków owsianych to przepyszny deser, który przyrządza się błyskawicznie. Podawać z kremem custard albo lodami

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 4 plasterki ananasa w lekkim syropie z puszki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki sezamu, uprażonego
  • 80 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej słonecznikowy do płytkiego smażenia

    1 porcja • 229 kcal • 12 g tłuszczów (w tym 1,5 g NKT) • 30 g węglowodanów

1. Przygotować owoce
Odsączyć plasterki ananasa w sitku ustawionym na dzbanku z podziałką. Zachować syrop. Ułożyć 2 warstwy papierowych ręczników na talerzu i nałożyć na nich plasterki. Przykryć kilkoma warstwami papierowych ręczników, żeby je osuszyć.

2. Przygotować panierkę
Wymieszać cukier z sezamem i rozprowadzić na talerzu.

3. Przyrządzić ciasto
W razie potrzeby dopełnić syrop odrobiną zimnej wody do objętości 100 ml. Wsypać mąkę do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wlać do niego około połowy syropu. Stopniowo mieszać mąkę z syropem, wyrabiając na jednolite, bardzo gęste ciasto. W razie potrzeby dodać nieco więcej syropu, ucierając starannie, żeby nie było grudek. Dodać resztę syropu i wyrobić gęste ciasto.

4. Rozgrzać olej

Nalać około 1 cm oleju na patelnię. Wrzucić łyżeczkę ciasta, żeby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący. Ciasto powinno natychmiast zacząć skwierczeć, wyrosnąć i przyrumienić się w ciągu około 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową i wyrzucić, żeby się nie spaliło.

5. Smażyć owoce

Zanurzyć plasterek ananasa w cieście i obtoczyć go starannie, używając łyżki lub widelca. Ostrożnie wrzucić na gorący olej. Smażyć 30–60 sekund, przewracając na drugą stronę, kiedy ciasto zrobi się puszyste i przyrumieni się na brzegach. Jeśli ciasto jest mocno przyrumienione z jednej strony, a bledsze z drugiej, przewrócić i dosmażyć. Smażyć w taki sposób po 2 plasterki lub wszystkie 4 naraz, jeśli patelnia jest dostatecznie duża.

6. Obtoczyć w panierce
Wyjąć owoce w cieście łyżką cedzakową, odsączając z tłuszczu. Obtoczyć szybko w cukrze z sezamem i podawać.

Możesz też użyć:
• Zamiast ananasa – innych owoców z puszki, na przykład połówek brzoskwiń.
• Można też użyć świeżych owoców, a ciasto przyrządzić z dodatkiem jabłka lub soku pomarańczowego: Przekroić 4 banany w poprzek na połówki. Przekroić 3 jabłka deserowe na ćwiartki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Przekroić 2 nektarynki na połówki (wrzucić je na patelnię najpierw zaokrągloną stroną).

Vote it up
289
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!