Omlet z łososiem i karczochami

Niewiele trzeba, by przyrządzić z jajek eleganckie i pożywne danie

 

Niewiele trzeba, by przyrządzić z jajek eleganckie i pożywne danie. Wystarczy usmażyć omlet z wędzonym łososiem, aromatycznym koperkiem i kwaśną śmietaną. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i zieloną sałatą.

Składniki:
4 porcje
8 jajek
125 g wędzonego łososia, w plasterkach
1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
3 łyżki kwaśnej śmietany
20 g masła
400 g karczochów ze słoika, odsączonych i pokrojonych na ćwiartki
1 porcja • 321 kcal • 25 g białka • 23 g tłuszczów (w tym 9 g NKT) • 4,5 g węglowodanów
Zamiast karczochów możesz też użyć – łyżki kaparów, wypłukanych i odsączonych.

Przygotowanie:
1. Roztrzepać jajka Wbić jajka do dużej miski i dodać 3 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem, starannie roztrzepać widelcem, aż masa zrobi się jednolita, ale nie będzie się pienić.
2. Przygotować nadzienie Pociąć nożyczkami plasterki łososia na wstążki 10 x 3 cm. Dodać koperek do śmietany i wymieszać. Odstawić. Mocno rozgrzać opiekacz.
3. Usmażyć omlet Roztopić masło na dużej patelni teflonowej o grubym dnie i średnicy 25 cm, którą można bezpiecznie wstawić do opiekacza (jeśli ma drewnianą rączkę, należy ją owinąć folią aluminiową). Gdy tylko masło zacznie się pienić, wlać jajka. Smażyć na dużym ogniu około 30 sekund, aż spód omleta zacznie się ścinać. Lekko rozmieszać jajka grzbietem widelca, żeby ściekały pod ścięty spód. Smażyć jeszcze 30 sekund bez mieszania, by omlet zaczął się rumienić od spodu.
4. Dodać nadzienie Kiedy omlet wygląda na prawie ścięty, ale jego wierzch jest wciąż lekko wilgotny, szybko ułożyć na nim paseczki łososia i ćwiartki karczochów. Zdjąć patelnię z ognia i wstawić na minutę do opiekacza, żeby omlet lekko się przyrumienił.
5. Dodać śmietanę Wyjąć patelnię z opiekacza. Nałożyć na omlet śmietanę, która roztopi się, tworząc lekki sos. Podawać omlet natychmiast, pokrojony na porcje.

Vote it up
245
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!