Odporność masz pod ręką

Nic tak nie wzmacnia odporności jak zielone warzywa – mówią badacze z Babraham Institute w Cambridge
 

Nic tak nie wzmacnia odporności – mówią badacze z Babraham Institute w Cambridge. Niedawno ogłosili wyniki badań, w których dowiedli, że substancje zawarte w brukselce, brokułach, kapuście i sałacie regulują pracę tzw. komórek odpornościowych w nabłonku skóry i jelita cienkiego, czyli tych na linii frontu obrony przed zarazkami. Te leki masz pod ręką – leżą na każdym stoisku z warzywami. Pasują do zwykłego obiadui do świątecznej kolacji.

Wybierz warzywniak dalej od domu, rób zakupy podczas codziennego spaceru. Naukowcy z dwóch uniwersytetów w Karolinie Północnej dowiedli, że im bardziej jest się aktywnym i sprawnym, tym mniej choruje się zimą. Wyliczyli, że regularny ruch może sprawić, że objawy przeziębienia pojawiać się będą nawet 2/3 rzadziej niż u osób siedzących w domu i bojących się chłodu.

Vote it up
747
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!