Odkrywaj smaki świata – pozwól sobie na kulinarne szaleństwo!

Nie da się ukryć, że wspaniała kuchnia polska jest naszym dziedzictwem i niezaprzeczalnym elementem tożsamości kulturowej. Poza tym kuchnia polska jest po prostu… smaczna! To fakt, ale czy to oznacza, że sięganie po inne smaki jest przestępstwem popełnianym przeciw naszej kulturze, w tym kulturze kulinarnej? Oczywiście, że nie! Przecież to, że skosztujesz dania włoskiego czy rosyjskiego, wcale nie oznacza, iż nagle przestaniesz kochać tradycyjną szarlotkę i schabowego z kapustą zasmażaną. Warto poszerzać swoje horyzonty kulinarne i odkrywać nowe smaki. Wiele dań można w dość swobodny sposób modyfikować, dostosowując je do naszych polskich kubków smakowych. Lubisz ryby? Od dłuższego czasu masz ochotę skosztować owoców morza? Zatem do dzieła!    
 
Ryba nie jedno ma imię…
 
Przyzwyczajeni jesteśmy przede wszystkim do rodzimych gatunków ryb, jak np. karp, karaś, jesiotr, pstrąg czy sielawa. Będąc nad morzem, nie pogardzimy świeżym łososiem, dorszem bądź turbotem. Każda z tych ryb cechuje się innym smakiem i wartościami odżywczymi. Mamy w czym wybierać, ale warto sięgać jeszcze dalej. I tutaj świetną propozycją jest np. dorada. Co to za ryba?
 
Dorada, zwana też sparusem złotogłowym, występuje przede wszystkim w wodach Morza Śródziemnego. Hodowana jest głównie we Włoszech, w Grecji czy Hiszpanii. Jej mięso, pod warunkiem, że dobrze przyrządzone, jest niezwykle soczyste i delikatne. Ryba ta ma jeszcze jedną niekwestionowaną zaletę – zwarte mięso można z łatwością oddzielić od ości. Kto choć raz próbował jeść śledzia, doskonale wie, o czym mowa…
 
Dorada to niezmiernie wdzięczna ryba, którą można zarówno piec, smażyć, grillować, dusić, gotować i wędzić. W każdej wersji smakuje wyśmienicie, jeśli tylko posiadamy dobry przepis i minimum zdolności kulinarnych. Musisz też wiedzieć, że żadnej ryby nie należy poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, zazwyczaj wystarczy od zaledwie 15 minut do pół godziny. W przeciwnym wypadku jej mięso stanie się suche i twarde, a zatem dalekie od doskonałości.
 
Jak serwować doradę?
 
Pamiętaj o tym, że mięso ryb jest naprawdę smaczne, dlatego nie ma potrzeby ich nadmiernego przyprawiania. W tym przypadku w zupełności wystarczą warzywa i zioła. Rybę, niezależnie od tego, czy podajesz ją w wersji smażonej, pieczonej czy grillowanej, śmiało możesz np. obficie poprószyć świeżym koperkiem lub innymi ziołami i serwować z kawałkami cytryny, która wydobywa smak mięsa. Czasem doprawdy „mniej znaczy więcej”. Oczywiście sól i pieprz do smaku (w rozsądnych ilościach) są jak najbardziej dozwolone.
 
Owoce morza z rybą w komplecie?
 
Czemu nie! Jeśli masz ochotę skosztować wybornej dorady, idź o krok dalej i połącz ją w jednym daniu z owocami morza (świetny, bardzo prosty przepis znajdziesz tutaj)! Pożywne risotto z owocami morza na pewno podbije Twoje serce i w równym stopniu zasmakuje domownikom. Risotto jest jednym z najbardziej popularnych sposobów na przygotowywanie ryżu na włoskiej ziemi. Nic dziwnego – ryż podsmażony z cebulką, w aromatycznym bulionie z licznymi dodatkami, jak właśnie np. owoce morza, zyskuje zupełnie nowy wymiar i niebanalny smak.
 
Dodatkową zaletą jest bardzo proste i szybkie przygotowanie potrawy. Obecnie wcale nie musisz walczyć z krewetkami, homarami czy ośmiornicami, bo z powodzeniem nabędziesz „mix” owoców morza – dokładnie oczyszczonych, przygotowanych już do obróbki wedle Twoich upodobań. Nie ograniczaj się, pozwól sobie na kulinarne szaleństwo!
 
Materiał Partnera
Vote it up
27
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!