Niezwykłe właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata, znana też pod nazwą Pu-ehr, produkowana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Wpływa pozytywnie między innymi na układ pokarmowy, oczyszcza organizm i poprawia nastrój. O jej cudownych właściwościach wiedzieli już dawno Chińczycy, dla których była ona tak cenna, że pić mogła ją jedynie rodzina cesarska.
 

Pochodzenie

Czerwona herbata Pu-ehr pochodzi z regionu Pu’er w prowincji Junnan w Chinach. Produkowana jest tam od 1700 lat. Liście do jej produkcji pochodzą z tych samych krzewów co liście do produkcji herbaty czarnej. Dziś większość oferowanej na świecie herbaty Pu ehr pochodzi z prowincji Junnan w Chinach oraz z niektórych regionów Tajwanu.

Produkcja

Herbata czerwona powstaje z młodych liści krzewów herbacianych, podobnie jak herbata czarna. Główną różnicą miedzy nimi jest sposób dalszego postępowania po zbiorze liści. W przypadku herbaty czarnej jest ona cięta i suszona, zaś w przypadku herbaty Pu-ehr liście poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji. Proces fermentacji nadaje czerwonej herbacie charakterystyczny kolor oraz ziemisto-korzenny smak i aromat.

Smak i aromat czerwonej herbaty

Czysta czerwona herbata ma gorzki i dla wielu osób nieakceptowalny smak. Dlatego też firmy specjalizujące się w produkcji herbat dodają do niej substancje aromatyzujące. Najczęściej są to wyciągi roślinne lub dodatki w postaci np. skórki cytrynowej czy fragmentów grejpfruta. Herbata Pu ehr nie traci w ten sposób swoich cennych właściwości, a równocześnie ma smak, który sprawia, że chętnie po nią sięgamy.

Parzenie herbaty

Jak każda herbata, również Pu-ehr wymaga specjalnej procedury parzenia, aby była smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim zachowała w sobie wszystkie charakterystyczne dla siebie właściwości. Herbatę należy parzyć w porcelanowym czajniczku przez 3-7 minut. Woda wykorzystana do zaparzania herbaty powinna być miękka i pozbawiona soli wapnia i magnezu. Dzięki takiej wodzie i odpowiednio długiemu parzeniu herbata pozbędzie się goryczki, będzie miała piękną czerwoną barwę, cudowny smak i aromat.

Zdrowotne właściwości Pu-ehr

Czerwona herbata jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości odchudzających. To jednak nie wszystkie jej zalety:

•    czerwona herbata ma działanie pobudzające układ trawienny, a to z kolei pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii;
•    wpływa na regulację masy ciała;
•    wpływa na układ krążenia obniżając ciśnienie i poziom cholesterolu;
•    dostarcza organizmowi m.in. fluor, wapń, mangan oraz teinę;
•    dzięki fluorowi wspomaga walkę z próchnicą;
•    ma działanie moczopędne, dzięki czemu przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu;
•    zawarte w niej mikroelementy wpływają pozytywnie na pamięć, koncentrację i nastrój.

Herbata to cudowny napój niezależnie od swojego koloru. Niemniej jednak jeśli zależy nam na smukłej sylwetce, pięknym uśmiechu i zdrowiu warto jak najczęściej sięgać po czerwony napój jakim jest Pu-ehr.

Materiał Partnera
 

Vote it up
434
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!