Nieznana magia grzybów

Paradoks – uwielbiający grzyby Polacy uważają, że choć smaczne, są niewiele warte pod względem zdrowotnym. To nieprawda, nauka udowodniła, że grzyby są bardzo cennym składnikiem naszego pożywienia
 

Mogą chronić przed rakiem

Są bogate w zwalczające choroby związki fitochemiczne, a regularne ich spożycie jest łączone z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi, wynika z badań przeprowadzonych na Chinkach i Koreankach. Powstrzymują u myszy komórki rakowe prostaty przed mnożeniem się – podobnie może być u ludzi.

Uzupełniają dietę

Grzyby kumulują kilkaset razy więcej selenu niż zboża. 1/4 kg kurek zawiera około 1500 µg selenu, a dzienne zapotrzebowanie dorosłego zdrowego człowieka to 50–100 µg. Nadmiar selenu szkodzi, ale ta odrobina konieczna jest do prawidłowego działania układu odpornościowego. Grzyby zawierają też sporo miedzi i potasu, wskazują niedawne analizy. No i nie tracą składników odżywczych, nawet jeśli je smażymy, grillujemy czy przyrządzamy w mikrofalówce.

Pomagają Ci zrzucić wagę

W eksperymencie przeprowadzonym w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health mieloną wołowinę zamieniono na grzyby w lasagne, w mielonej masie na hamburgery czy potrawach z chili. Okazało się, że biorący udział w badaniu spożywali dziennie o 400 kcal mniej niż zazwyczaj. Badacze oceniają, że jeśli w jednej potrawie tygodniowo zamienisz mielone mięso na grzyby, możesz zrzucić do 2,5 kilograma rocznie. Oczywiście grzyby nie będą miały takich zalet, jeśli przyrządzisz je na masełku, dodasz zasmażkę i tłustą śmietanę! Najlepiej wrzuć je na patelnię teflonową lekko spryskaną olejem i podsmażaj na małym ogniu aż zmiękną.

Vote it up
643
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!