Najpopularniejszy ser żółty na świecie

Ser żółty to doskonałe źródło białka oraz wapnia, nie powinniśmy więc z niego rezygnować nawet wtedy, gdy się odchudzamy. Tym bardziej, że jego skład wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie. Najważniejsze jednak to zainteresować się się jego jakością. Wśród tych najczęściej kupowanych i najbardziej popularnych na świecie znajduje się ser cheddar. Skąd czerpie swoją dobrą sławę i jak go najlepiej serwować?
 
Co siedzi w serze?
 
Ser żółty to produkt, który towarzyszy nam niemal na co dzień. Chętnie po niego sięgamy, bo ożywia smak przygotowywanych dań oraz nadaje im sytości. Powinniśmy po niego sięgać również wtedy, gdy się odchudzamy. Dlaczego? Ponieważ posiada sporą ilość białka, która hamuje nasz apetyt i szybko daje uczucie sytości. Białko powoduje również spowalnianie wchłaniania węglowodanów, co z kolei pozwala nam zachować energię na długi czas, wprowadzić nas w dobry nastrój oraz wyregulować poziom cukru we krwi. Ser powinien znaleźć się w diecie odchudzającej również dlatego, że zawiera w swoim składzie wapno, wpływające na wzmocnienie naszych zębów i kości. W przypadku kobiet może też łagodzić symptomy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto zawiera w swoim składzie: cynk – ważny dla dobrej kondycji skóry i wspomagający regenerację tkanek oraz biotynę – odpowiedzialną z kolei za kondycję naszych włosów i wpływającą na szybkość ich wzrostu.
 
Ser żółty idealny
 
Odchudzając się nie musimy wcale sięgać po sery odtłuszczone, które często posiadają w sobie sporo chemii. Wystarczy, że wybierzemy ser naturalny produkowany wyłącznie z mleka krowiego. Taki jak na przykład ser cheddar (http://www.mlekoma.pl/produkty/cheddar/). Zalicza się go serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Posiada w swoim składzie ok. 25% tłuszczu.  Charakteryzuje go lekko pikantny orzechowy posmak. Posiada lekko kruchą i twardą konsystencję. Ojczyzną sera typu Cheddar jest Anglia. Swoją nazwę zawdzięcza miasteczku, w którym pod koniec XVI wieku narodziła się jego produkcja. Bardzo szybko zyskał on miano produktu luksusowego. Sytuację tę zmienił Joshep Harding, okrzyknięty „ojcem sera Cheddar”. Dzięki niemu ser stał się produkowany na większą skalę. Dzisiaj tajniki jego produkcji posiadły również inne kraje, w tym także Polska. Dzięki swojemu doskonałemu smakowi oraz uniwersalnemu zastosowaniu, ser ten należy do najczęściej kupowanych i najchętniej spożywanych na świecie.
 
Ser cheddar znajduje się również w ofercie firmy Mlekoma, znanej z naturalnych smacznych serów żółtych, twarogowych oraz masła. Młody cheddar to idealny produkt na koreczki. Nadaje on też smaku zapiekankom i tostom. Dobrze smakuje też serwowany w sałatkach, z makaronami oraz sufletami. Dojrzały ser cheddar to z kolei świetny dodatek do miodów i owoców. Aby poczuć jego prawdziwy i pełny smak, najlepiej spożywać go w niewielkich porcjach.
 
Reasumując, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej nie powinniśmy całkowicie rezygnować z tłustych serów żółtych. Wybierając z kolei ser o naprawdę dobrym składzie – jak jest to w przypadku sera cheddar – wpływamy pozytywnie na swoje zdrowie i kondycję.
 
Materiał Partnera
 
Vote it up
303
Podoba Ci się ten artykuł?Zagłosuj na niego!